10/17/16 05:09
(http://www.klassa.bg/)

Архитекти искат още промени в ЗУТ

 От камарата на архитектите искат още промени към вече предложените за обществено обсъждане от строителното министерство, съобщи за „Монитор” нейният председател арх. Борислав Игнатов. Той смята, че трябва да има още по-голямо намаляване на административната тежест в строителството. Шефът на КАБ посочи за пример, че сега се искат едни и същи документи и за строителството на собствена къща, и за летище или друга обществена сграда.

„Предлагаме още да се увеличат отговорностите на проектантите и консултантите и ние сме готови да ги поемем”, обясни Игнатов. „Искаме и намаляване на пълномощията на чиновниците в общините, защото те нямат капацитет. Отделно, че в момента има 5-степенна проверка на проектите, при която отговорността се размива. В резултат за зле построените сгради няма виновни. Държим и на авторския контрол по време на строителството. Искаме да приложим немския опит в България. Разликата ни с Германия е в системата на изработване на проектите, контрола по време на строителството и носенето на отговорностите”, добави той.

Председателят на Камарата на строителите в България (КСБ) инж. Светослав Глосов заяви, че браншовата организация подкрепя промените, защото те са били съгласувани с нея. Той смята, че те целят намаляване на административната тежест и ще улеснят дейността на строителите. Според него обаче нерешеният въпрос си остава административният капацитет в общините. По думите му каквито и нормативни промени да се правят, ако той не се повиши, проблемите няма да се решат толкова бързо, колкото се иска на всички.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване