10/19/16 05:45
(http://www.klassa.bg/)

230 бона дарения се завъртяха в агитацията за изборите

 

Соцдепутатите цакали под строй по 1000 лева за кампанията

Близо 230 000 лв. дарения вече се завъртяха в кампанията за президентския вот, която е в разгара си. Това показва статистиката в регистъра на Сметната палата, в който всички кандидати отчитат парите, предоставени им от благодетели, за да агитират.

Най-голям поток от средства са потекли за кампанията на Румен Радев, който формално бе издигнат от инициативен комитет, но на практика е номинация на „Позитано“ 20. Той е получил финансова инжекция от общо 205-ма спонсори. Сред тях са всички соцдепутати, които под строй са извадили по 1000 лв. за кампанията на Радев.

Още около 60 души пък са предложили безвъзмездно личните си услуги за предизборната агитация на червените, като ще разлепват плакати, ще призовават да се гласува за бившия командир на ВВС и ще помагат в счетоводството.

С 99 дарители може да се похвали и Веселин Марешки, който се впусна в надпреварата за „Дондуков“ 2 като независим кандидат. Парите за агитацията му са предоставени все от варненци, които обаче са се отчели с малки суми. Крупните 9000 лв. е извадила само съпругата му Светлана, а самият той си е дал още 9 990 лв.

Кандидатът на АБВ Ивайло Калфин също разчита на спонсори за кампанията, като 56 души вече са налели лични средства за него.

Реформаторският блок, който издигна Трайчо Трайков за кандидат-президент, е отчел четири дарения до момента. Три от тях са символични от по 20 лв. и 30 лв. Сред спонсорите обаче се мъдри и прочулият се като Агнешката главичка Никола Николов, който е извадил 10 000 лв. за кампанията, колкото е и максимално допустимата по закон сума.

ГЕРБ продължава да не разчита на никакви дарения за агитацията си, показва още регистърът на Сметната палата. Доста симпатизанти обаче са решили да предоставят за безвъзмездно ползване личните си автомобили за кампанията на кандидата за президент Цецка Цачева. Същото е положението и в обединението на НФСБ, ВМРО и „Атака“, което издигна Красимир Каракачанов за „Дондуков“ 2.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване