10/20/16 05:11
(http://www.klassa.bg/)

България 7-а по темп на растеж в ЕС

 България е на 7-о място по темп на растеж от държавите е ЕС. Това съобщи Искра Белева, зам.-директор на Института за икономически изследвания при БАН. Експертите съобщиха, че ревизират очакванията си за нарастване на икономиката тази година до 2,9%, а през пролетта прогнозата има за ръст беше 1,9 – 2 на сто. Според специалистите основен двигател на увеличението ще е вътрешното потребление, както и износът. Очаква се положителен ефект да имат предвиждания рекорден туристически поток, както и изключително добрата селскостопанска реколта.

Около 3,5% от БВП е излишък, който се отчита, коментира доц. д-р Виктор Йоцов, експерт към института. Той поясни, че към края на август той е бил над 3 млрд. лв. Една от причините за това е съкращаването на разходите. Според Йоцов от предвидените 6 млрд. лв. капиталов инвестиции, към момента са направени около 860 млн. лв. Специалистът счита, че има реални шансове годината да завърши с излишък, но може парите да се дадат за покриване на непредвидени разходи, като плащането за „Белене“, което може да се наложи до края на 2016 г.

За 2017 и 2018 година прогнозата на БАН за темп на растеж е от 2,2 и 2,7 на сто. Според учените от БАН развитието на банковия сектор е в рамките на очакваните параметри. Налице са признаци на стабилизация на банковите продукти и кредитирането на дребно.

Пазарът на труда в България се развива според очакванията на икономистите във възходяща посока и оказва позитивен принос към икономическия растеж чрез нарастваща заетост. Планираното равнище на безработица от 8% най-вероятно ще бъде постигнато. Спадът на безработицата е в резултат на по-високото търсене на труд в частния сектор, смятат от БАН.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване