10/20/16 05:25
(http://www.klassa.bg/)

И бивш соцминистър с обвинение за „Белене“

 

Петър Димитров със забрана да напуска страната

Софийската градска прокуратура обвини бившия министър на икономиката и енергетиката в правителството на Тройната коалиция Петър Димитров в безстопанственост, от която е последвала щета над 77 млн. евро. Обвинението касае сделката за старото оборудване за АЕЦ „Белене“, проектът за изграждането на която беше замразен.

Ексминистърът от БСП и адвоката му се явиха днес в столичното следствие в 9,30 часа и престояха там 45 минути. На излизане Димитров потвърди, че му е повдигнато обвинение свързано с цената за доставка на оборудване за АЕЦ "Белене". Наложена му е мярка за неотклонение „подписка“ и забрана да напуска страната без разрешение на прокурор.

Държавното обвинение съобщи, че наказателната му отговорност е ангажирана затова, че през 2007 година умишлено не е упражнил достатъчен контрол върху работата на главните изпълнителни директори на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян при сключването на „Рамков договор за доставка на оборудване от количеството, намиращо се в АЕЦ „Белене“, България“. Според разследването на 28.11.2007 година Велков и Папазян съзнателно са сключили неизгодна сделка с руската „Атомстройекспорт“, като са задължили НЕК ЕАД да поеме за своя сметка всички разходи по изпълнение на договора за доставка на част от оборудването за строежа на атомната централа. Както писа „Монитор“ от действията на двамата вече обвинени ексшефове на НЕК е произлязла вреда за компанията в размер на 77 172 475 евро. От своя страна Димитров, като упражняващ по онова време правата на едноличния собственик на капитала – Министерството на икономиката е енергетиката в НЕК е бил длъжен да упражнява контрол върху работата на главните изпълнителни директори на НЕК Велков и Папазян, но въпреки тези си задължения е бездействал. Деянието е извършено умишлено, представлява особено тежък случай, а последвалата щета е в особено големи размери, категорична е прокуратурата.

„Взет е един отчет на „Уорли Парсънс, който не е оценител и се взема като истина и за цена, която трябва да бъде достигната, което в преговорите с монополиста няма как да се случи. Вие попитайте за каква цена са купени реакторите, тъй като това е обективен критерий и каква е балансовата стойност на този актив, и двете цени са под тази цена, т.е. ние сме получили повече, отколкото сме дали, когато сме ги купили“, оправда се Димитров. Изваждането му от борда на държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“ пък той коментира с думите: „Виновните трябва да бъдат виновни. Това е нещо като предварителна служебна присъда.“. Той отказа да коментира дали в следствието се очаква да бъдат извикани и предшественика на поста му в кабинета на Тройната коалиция Румен Овчаров и Асен Гагаузов, които също бяха извадени от заеманите от тях места в компании с държавно участие.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване