10/20/16 05:23
(http://www.klassa.bg/)

Искаме гаранция от Канада за отпадането на визите

 България няма да подпише споразумението за свободна търговия (СЕТА) между Евросъюза и Канада, ако не бъдат премахнати визите за български граждани. Това ще е позицията, която ще защитава премиер Бойко Борисов по време на Европейския съвет, който ще се проведе на 20 и 21 октомври в Брюксел. За целта страната ни ще поиска "необратими гаранции" от страна на канадското правителство.

"Само такъв подход би позволил на България да се възползва равноправно от постигнатите договорености, а българските икономически субекти да бъдат конкурентни на останалите от държавите-членки и от Канада", е записано в решението на кабинета. Акцент на срещата ще бъдат още продължаващите преговори по споразуменията за свободна търговия със САЩ и Япония, като ще се дискутират отношенията между ЕС и Русия, както и миграцията.

В началото на месеца премиерът се договори за пеотапно отпадане на визите от май 2017 година. Това стана след телефонен разговор между Борисов и канадския му колега Джъстин Трюдо. 

Темата за СЕТА стана повод за спор и сред депутатите в Народното събрание. След близо два часа дебати, парламентът отхвърли предложението на БСП кабинетът да изготви и внесе в НС доклад за последици за България от прилагане на споразумението.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова се възмути, че страната няма официална позиция. „Единственото, което сме чули от премиера Бойко Борисов, е че ще паднат визите за Канада за български граждани," каза тя. Според нея, ако това споразумение се подпише, ще убие българската икономика и земеделие. По думите й стокообменът между България и Канада е минимален и ще се създаде възможност у нас да навлязат евтини продукти с ГМО.

Според ДПС пък споразумението ще има положителен ефект върху родната икономика

От ГЕРБ пък побързаха да уточнят, че преговорите по СЕТА са приключили през септември 2014 година и припомни, че държавата няма да подпише документа, докато не отпаднат визите за българите през 2017 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване