10/20/16 05:27
(http://www.klassa.bg/)

Областните управители продават имоти само до 10 000 лева

 Орязват част от правомощията на областните управители. Занапред те няма сами да осъществяват сделки за дялове от държавни имоти над 10 000 лева. Това предвиждат поправките в Закона за държаната собственост, които кабинетът прие по предложение на регионалния министър Лиляна Павлова. Областните управители ще трябва да се консултират за тези сделки с Агенцията по приватизационен и следприватизационен контрол.

С тях се цели осигуряването на по-добра защита на държавния интерес, се посочва в мотивите.

Промените се наложиха след скандала с т.нар „Царски конюшни“. В края на септември стана ясно, че вече бившият областен управител на София Веселин Пенев е продал част от имотите на много ниски цени. Това доведе до неговата оставка, а в края на миналата седмица прокуратурата му повдигна обвинения за безстопанственост и неизгодни сделки, с което е ощетил държавата с над 11,3 млн.лева.

Поправките предвиждат още само общините да могат да получават държавна собственост безвъзмездно. Безвъзмездното прехвърляне на собствеността в полза на общините обаче ще става само ако имотът ще послужи за изпълнение на техните функции или за трайно задоволяване на обществени потребности от местно значение.

Въвежда се и забрана общините да продават, заменят или даряват придобитите имоти , да учредяват право на строеж или на ползване върху тях.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване