10/21/16 19:19
(http://www.klassa.bg/)

Икономистите на БАН: Работещите идеи се раждат в дебат на научните резултати

 В УНСС започна Международна конференция за икономическите предизвикателства, на която Институтът за икономически изследвания е съорганизатор

 

Важно е научните резултати да се дебатират, за да се намерят работещите идеи за решаване на икономическите проблеми в страната. Това заяви проф. д-р Искра Белева, заместник-директор на Института за икономически изследния при БАН на откриването на международната научна конференция в Аула „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство днес. Тя е посветена на икономическите предизвикателства като миграция, глобализация, устойчивост и политики и се организира от УНСС, Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ИИИ при БАН.

 

Очаква се на конференцията да бъдат дискутирани над 180 научни доклада, разпределени в секциите: „Миграция, глобализация, устойчивост“, „Политики“ и „Форум за устойчиво общество, която заседава на английски език. Икономистите на БАН ще участват с 13 научни съобщения във всички секции на двудневния форум.

 

Доклади в двете заседания на секцията „Миграция, глобализация, устойчивост“ днес ще изнесат: проф. д-р Искра Белева за  съвременните предизвикателства пред пазара на труда в България; проф. д-р Победа Луканова на тема „Продължителната безработица в България – структурни и институционални аспекти“; проф. д-р Татяна Хубенова на тема „Финансовата интеграция на ЕС: актуални проблеми и перспективи за България“; както и д-р Мария Коцева-Тикова и д-р Милкана Мочурова-Георгиева за финансовите потоци за зелена енергия у нас.

 

По думите на проф. Белева пазарът на труда в България е изправен пред 3 основни предизвикателства – демографската криза, неравенството в доходите на населението, както и различията в търсенето и предлагането спрямо изискванията на работодателите и качеството на работната сила от гледна точка на тяхното образование и професионална квалификация. За да бъдат решени тези проблеми, проф. Белева смята, че са нужни сериозни промени в социалната ни политика и дългосрочни мерки за преодоляване на демографския срив.

 

Утре конференцията продължава с доклад на проф. д-р Искра Балканска за влиянието на емиграцията и преките чуждестранни инвестиции върху икономическите процеси в България. По думите й средно годишно паричните трансфери от чужбина у нас са около 600-700 млн. евро по официални банкови записи.

 

Неофициално сумата е доста по-висока, като от април 2015 г. до март 2016 г. най-много преводи са извършени от САЩ и Испания, подчерта проф. Балканска в аванс. И добави, че в България тези парични трансфери може и да подкрепят финансовото състояние на повече от 300 хил. домакинства, както и да облекчават социалната система, но преди всичко водят до демотивация на младите хора да си търсят работа и да се образоват. В този смисъл това е помощ в бедността, която е без перспектива, смята проф. Балканска.

 

Доклади в утрешните заседания на конференцията ще изнесат още д-р Едуард Маринов за външнотърговските отношения на България с държавите от Субсахарска Африка, доц. д-р Даниела Бобева за макроикономическите ефекти от мигрантските трансфери в Югоизточна Европа и доц. д-р Ирена Зарева за страната ни като „износител“ на студенти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване