10/21/16 05:20
(http://www.klassa.bg/)

Осуетиха преврат във ВСС

 

Част от съдийската колегия обърна дебата в политическа заигравка

Опит за преврат в кадровия орган на Темида – ВСС, бе предотвратен на днешното му заседание. Вместо да се занимават с проблемите на правосъдието у нас, в продължение на две седмици част от членовете на съдийската колегия във ВСС направиха три опита да сменят представляващия съвета Димитър Узунов. Те мотивираха искането си с това, че гласът на ВСС сам е взел решение кои от членовете на съвета да участват в срещите с европрокурорите, които извършват наблюдение у нас. Първите два пъти Узунов настойчиво бе приканен да си подаде оставката, въпреки, че реално никой от членовете на кадровия орган на Темида не бе внесъл официално подобно искане.

Това се случи едва вчера, когато на заседанието на пленума на ВСС искането за освобождаването му бе включено като допълнителна точка в дневния ред и тя стана първа по разглеждане.

Дебатът продължи два часа и половина и в него се чуха най-различни мнения, обвинения, лични нападки, защитни тези, опити за размиване на темата с отклоняването й към въпроси за съдебната карта и бюджета, както и политиканстване.

В отговор на обвиненията за едноличното решение Узунов за пореден път обясни, че в писмото на Министерството на правосъдието до него за определяне на участниците в срещите с европрокурорите е имало срок от един ден и дори два пъти му звънели по телефона от ведомството срокът да бъде спазен. Въпреки това председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съвета Калин Калпакчиев и Соня Найденова отново настояха, че е трябвало съдийската и прокурорската колегии сами да излъчат своите представители. Освен това Узунов беше обвинен, че не води ефективно заседанията на съвета и че документооборотът във ВСС също не се води добре.

„ВСС е колективен орган, но какво трябва да се направи, когато сроковете са кратки. Има ли изчезнали документи“, попита председателят на ВАС Георги Колев. “Г-н Узунов обясни действията си. Смятам, че не са възникнали никакви вредни последици. Всеки от вас имаше информация, че предстоят срещи. Не са правени никакви заговори. Може да се провери какво е говорено с европрокурорите. Да си спестяваме обидите и нападките. Да се съсредоточим върху работата си и да си спестяваме политическите изявления“, призова и Ясен Тодоров.

„Моля да се изясни кой е подписал писмото, до кого е адресирано и какъв е финалният абзац“, настоя пък главният прокурор Сотир Цацаров. След което стана ясно, че е подписано от зам.-министъра на правосъдието Красимира Филипова от името на министъра, адресирано е до представляващия ВСС Димитър Узунонов и накрая е поставен 1 ден срок.

Въпреки това Панов настоя, че не е имало спешност и форсмажорност. „Не превръщайте държавата в пожарна команда, която трябва да прегазва правила и норми“, няколко пъти каза Панов. „ВСС заслужава представляващ с гръбнак“, изцепи се пък предшественичката на Узунов Соня Найденова.

След продължилите над 2 часа дебати Цацаров предложи прекратяване на изказванията и гласуване. Така 15 от членовете на ВСС отхвърлиха освобождаването на Узунов срещу 8 гласа „за“.

„Можехте да ме питате за писмото за срещата с европрокурорите, но вие предпочетохте да ми забиете ножа в гърба дълбоко и болезнено“, обърна се след гласуването Узунов към Панов, който гузно замълча.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване