10/22/16 07:46
(http://www.klassa.bg/)

На места лихвите по ипотеките растат

 

И през октомври лихвите по ипотечните заеми в Израел продължават да растат, сочат данните на Националната банка на страната. Средната фиксирана лихва достигна нива от 3.53%, което е с 0.23% повече в сравнение със септември и с 0.34% по-висока в сравнение с юли-август. Увеличение има и при жилищните кредити с плаваща лихва, която вече е 3.14%. През миналия месец тя е била на нива от 2.94%, а през август – 2.84%.

Септемврийското поскъпване на ипотечните заеми специалистите си обясняват с понижаване конкуренцията между търговските банки. На фона на по-малкото на брой новоотпуснати кредити, големите банки започнаха да продават ипотечните си портфейли на други финансови институции и застрахователни компании. С този си ход те заявяват по-малкото си присъствие на пазара на жилища и увеличение на пазара на потребление, където лихвените проценти, а следователно и печалбата, са по-големи. Ситуацията е благоприятна за по-нататъшно увеличение на лихвите по ипотечни заеми, смятат специалисти.

Милена Богданова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване