10/24/16 11:49
(http://www.klassa.bg/)

България нехае за жилището на Кирил и Методий в Рим

    Ректорът на “Санта Праседе”: От София никога не са се обаждали, а чехи и словаци непрекъснато организират събития.

      Защо и до днес България официално не е почела по някакъв начин мястото в Рим, където светите братя Кирил и Методий живеят между 867 и 869 г., където наричащият се тогава Константин приема монашеското име Кирил и където той умира?

      Този въпрос си задават много български туристи, заставайки пред вратата на манастирчето към черквата “Санта Праседе” на виа “Сан Мартино”. То е само на 50-ина метра от базиликата “Санта Мария Маджоре”, в която на всеки 24 май български делегации поднасят венци пред паметната плоча, на която на италиански и български е написано, че “в тази базилика на Санта Мария Маджоре папа Адриан II освети в годината 868 славянски книги, донесени в Рим от светите братя Константин Кирил и Методий, създатели на славянската писменост”.

      Римското жилище на двамата славянски първоучители е почетено с паметна плоча единствено от Словакия Само словашките власти са се сетили да напишат на италиански и на словашки за туристите и за римляните, които посещават “Санта Праседе”, че “в този манастир живяха през 867-869 г. светите Константин Кирил и Методий, апостоли на славяните, създатели на старославянската литургия и писменост”. Въпреки че липсва паметна плоча от България, много нашенци, запознати с фактите, посещават целогодишно църквата, чиито монашески килии са свързани с историята ни. 

      Манастирът на черквата, а отсреща се вижда куполът на “Санта Мария Маджоре”. “Много българи влизат тук, така както и много чехи, словаци и туристи от всякакви други националности. Никога досега обаче български власти не са контактували с мен за каквито и да било инициативи за Кирил и Методий”, разказва отец Педро Савели, бразилец и ректор на черквата “Санта Праседе”. Според него много активни обаче са чешките и словашките власти, които организират непрекъснато събития в църквата. Само преди дни там се състоя и концерт на църковна музика, организиран от словашкото посолство. Самият манастир, където навремето са живели двамата братя, не е достъпен за туристи. Въпреки това във фейсбук могат да се намерят снимки на група ученици от българското училище в Париж, които през 2014 г. са били допуснати, както те са написали, “да прекрачат този праг, свели глави, притаили дъх, невярващи още на предоставената възможност да се докоснат до стените, поели последния дъх на Константин Кирил Философ”.

      Снимка от фейсбук на прага на манастира, прекрачен от български ученици от Париж през 2014 г.  Едва след това неговите тленни останки са погребани в базиликата “Свети Климент”, където всяка година български културни делегации се покланят на гроба му и където, разбира се, той е почетен с полагаемата му се паметна плоча от България.

      Кирил и Методий пристигат в Рим през 867 г. Те са приети от папа Адриан II, на когото предават със специална церемония донесените от тях реликви на свети Климент. Папата обаче си дава сметка как славянските народи биха могли да изиграят важна роля на мост, който да запази единството между християните от едната и другата страна на империята. Затова и не се поколебава да одобри великоморавската мисия на двамата братя и използването на славянски език при литургии. Литургии на славянски се отслужват в базиликите “Св. Петър”, “Св. Андреа”, “Св. Павел”. За жалост, в Рим Кирил се разболява тежко. Предчувствайки наближаването на смъртта, той решава да се отдаде изцяло на Бог като монах в един от гръцките манастири в Рим и отива в “Санта Праседе”, където приема името Кирил След това моли брат си Методий да не изоставя великоморавската мисия и да се върне по онези земи. Умира на 14 февруари 869 г. През 870 г. брат му Методий се връща във Великоморавия.





Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване