10/25/16 21:00
(http://radiomilena.com/)

Димитровден е

На 26 октомври  православната църква почита паметта на Св. Великомъченик Димитрий Мироточец .

Св. Димитрий се е родил в трети век в Солун, където баща му е бил градоначалник. След неговата смърт император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър.  Като управител на Солун Димитър открито изповядва и слави християнската вяра. Недоволен от неговото поведение, император Галерий го хвърля в тъмница. Преди да го осъдят, войници влезли в килията му и го убиват с копие по време на молитва на 26 октомври 306 г. Християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. Светецът е почитан от гърци, българи, сърби и руснаци.

Празникът се нарича Димитровден. В народния календар празникът на Св. Димитър бележи поврата в годишното време и началото на зимата. Според поверията в полунощ срещу празника на Св. Димитър небето се отваря, след което се очаква и първият сняг. Светецът се смята за покровител на зимата, студа и снега. На 26 октомври завършва традиционният период – от Гергьовден до Димитровден, за наетите сезонни работници – пастири и ратаи. Затова и празникът на Св. Димитър се нарича още Разпус. По  стар обичай на имен ден се ходи неканен и се носят бели цветя за именника, за да е блага зимата. Цветята се увиват с ален конец, за да са здрави именниците. На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко и пилешка яхния — от петел, ако именникът е мъж и от кокошка, ако е жена. Сервират се зеленчуци. Също на масата се слага варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.

Честит имен ден на Димитър, Димитрина, Митко, Митьо, Димо, Димчо, Димка, Димaнa и техните производни!

Публикувана на 10/25/16 21:00 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/6ykXietgeeU/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване