10/25/16 05:23
(http://www.klassa.bg/)

Забранителен списък за фирмите за училищно хранене

 

Дават кроасани на децата за закуска

Да се направи забранителен списък на фирмите – доставчици на закуски в училище, които са излъгали родителите. Такъв апел отправи вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, която се срещна днес с представители на Асоциация „Родители“, фондация "Движение на българските майки" и Национален алианс "Усмихни се с мен".
Кунева обърна внимание, че напоследък има сигнали за некачествена храна в училище и затова Българската агенция по безопасност на храните(БАБХ)

 трябва да прави постоянни проверки,

а не само около началото на учебната година.
Тя предложи родителите  да контролират  безплатни закуски на учениците от I до IV клас. Това може да се случи чрез обществените съвети, които според новия Закон за предучилищно и училищно образование всяко училище трябва да има.  Кунева допълни, че могат да бъдат организирани общи срещи с Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните, за да бъде осъществяван постоянен контрол над доставчиците на безплатните закуски.
Обществените съвети могат да влияят за сключването на договорите между училището и фирмата-доставчик. Ако дадена компания набере достатъчно точки от родителите, ще сключи договор с училището. Ако обаче не е одобрена и има нула точки, няма да може, обясни Меглена Кунева.  „Чрез обществените съвети родителите можем да влияем и да контролираме какви закуски получават децата и фирмите, които ги доставят. Освен това обществените съвети получават права и да атестират директорите“, каза Теодора Пиралкова, председател на Национален алианс "Усмихни се с мен".
По време на брифинга в МОН майката Теодора Пиралкова показа кроасан, който се давал с училището на детето й веднъж на 10 дни. Тя

изброи вредните съставки в продукта, сред които са ароматизанти

 и маргарин. Пиралкова призова родителите да са активни и да подават сигнали, когато хранят децата им с вредни закуски. Според нея проблемът с училищното хранене идва не от законовите уредби, а от слабия контрол.
 Безплатните закуски се  осигуряват по Националната програма за развитие на училищното образование и предучилищното възпитание и подготовка. По нея се отпускат около 20 милиона лева годишно, а храната за едно дете е на стойност между 50 и 95 стотинки на ден. Много родители се възмущават, че т.нар. "безплатна закуска" е оскъдна и много често включва храни, които не са полезни за децата. Храната, която се раздава в училище, е предвидена като допълнителен стимул по отношение на децата в риск от отпадане. Тя играе и социална роля, особено в райони с висока безработица и предимно ромско население. В някои училища са решили проблема като не дават всеки ден безплатни закуски, подчерта министър Кунева. Два пъти в седмицата се раздават плодове и мляко по програмите „Училищен плод“ и „Училищно мляко“. В останалите три дни се предоставят безплатни закуски, които са по-качествени и съответно по-скъпи.
По повод недоволството на родителите за стипендиите за ромчетата, министър Кунева обясни, че участието на МОН в това перо е 40% или по 12 евро на месец за дете, а останалата част се финансира от ромския фонд. Както „Монитор“ вече писа миналата седмица стана ясно, че 600 ромчета ще получават стипендии за успех в рамките на две години в размер на 30 евро на месец.
Кунева допълни, че целта на стимулите е да се насърчат децата, които нямат равен старт в живота. Тя обясни, че заради бедност миналата учебна година са отпаднали 2300 деца, голяма част, от които са именно ромчета.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване