10/26/16 05:11
(http://www.klassa.bg/)

Бижутери лъжат с фалшиви сертификати за качество

 

Дават ни право на рекламация едва 2 дни

Онлайн търговци на бижута мамят клиентите си с фалшиви сертификати за качество, съобщи Комисията за защита на потребителите (КЗП). Чрез въпросните сертификати, търговец привличал купувачи като им изпращал копие от тях при покупка. Оказало се дори, че документите били с изтекъл преди повече от две години и половина срок. Проверката установила как същият този сертификат може спокойно да бъде изтеглен от Интернет.

Със сертификата бижутерът лъжел потребителите си, че всички продавани от него обеци, гривни и колиета са изпитани в специализирана лаборатория. Поради тази причина КЗП наложила санкция на търговеца и му разпоредила да премахне от електронния си магазин невярната информация, че предлаганите от него бижута са придружени с документ гарантиращ качеството им. Според закона, глобата при установена нелоялна търговска практика

 

може да достигне до 30 хил. лв.

 

Лъжливо се оказало и твърдението, че част от украшенията не променяли цвета си и че предпазването им от намокряне би позволило дългогодишно ползване. За това свидетелства подадена във ведомството жалба от дама, която си закупила пръстен, чийто цвят станал друг само след няколко дни употреба. Въпреки това тя получила отказ от търговеца да уважи желанието й да върне пръстена в дадения от закона 14-дневен срок, обясняват от комисията.

Инспекторите установили още и липсата на информация за право на отказ от онлайн покупката, както и условията, при които можем да върнем продукта. „Това вече е променено, като търговецът има отделна секция с подробни указания относно реда за връщането, замяната и рекламацията на закупените от него артикули“, категорични са от КЗП.

Въпреки глобата тарикатът продължил да не спазва всички изисквания. В разписаните от него условия се съдържали някои ограничения на правата на потребители, с които се цели възпрепятстване на упражняването им. Например, търговецът посочил, че клиентът има право да предяви рекламация до два дни след доставката, докато по закон този срок е до 2 години. Освен това правил уговорката, че приема

 

рекламации само в писмен вид

 

а това не отговаря на законовите разпоредби.

Хитрецът дори искал, ако се откажем от бижуто в 14-дневния срок, да му върнем стоката в оригиналната й опакова без нарушена цялост. „Потребителят обаче трябва да има възможност да установи характеристиките на продукта и правилното му функциониране, затова той може да носи отговорност за намалената стойност на стоките при изпробването им, но не и да загуби правото да се откаже от покупката“, допълват от комисията.

Другото изискване на продавача било, ако ни уважи правото на отказ да ни възстанови сумата само и единствено по банков път, като банковите такси да бъдат за сметка на купувача. Според закона обаче връщането на парите следва да стане по начина, по който е извършено плащането.

Също така незаконосъобразно търговецът правил и уговорката, че може да променя едностранно без предварително уведомление до клиента всички условия за доставка, както и всякаква друга публикувана на сайта информация. В подобни случаи

 

потребителят задължително трябва да бъде уведомен

 

до седем дни за извършените промени, като има право да реши дали да ги приеме, или да се откаже от договора.

От ведомството казаха още, че са изготвили писмо до бижутера с настояване да отстрани в срок от 14 дни тези и други констатирани неравноправни клаузи в общите си условия. В случай че той не се съобрази с отправените препоръки, комисията ще заведе колективен иск в съда за прогласяването на тези клаузи за нищожни.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване