10/26/16 05:26
(http://www.klassa.bg/)

След 25-годишни спорове правителството на Острова реши да разшири Heathrow

 След 25 години на дебати правителството на Великобритания днес даде “зелена светлина” за изграждането на нова писта на летище Heathrow, съобщава ВВС. Проектът е на стойност 17,6 млрд. паунда (около 22 млрд. долара).

През последните години властите на Острова обмисляха дали да не разширят по-малкото летище Gatwick вместо и без това прекалено натовареното Heathrow. 

Дискусиите продължиха дълго заради опасения на природозащитници и местни жители, живеещи в близост до летището. Затова и кабинетът обещава да въведе в закона задължение за ограничения на шума.

Очаква се обаче проектът да се сблъска с недоволството на местните и одобрението му да се забави. Едва след това ще се пристъпи към проектиране и строителство. Затова се смята, че пистата ще бъде открита най-рано през 2025 г.

Според независимо тригодишно проучване новата писта на летище Heathrow ще създаде 70 хил. нови работни места до 2050 г. и ще увеличи брутния вътрешен продукт (БВП) на страната с между 0,65 и 0,75 процента за същия период. Това би било подкрепа за икономиката от 146 млрд. британски лири (180 млрд. долара) за 60 години, предава Ройтерс.

С изграждането на трета писта и нов терминал полетите на Heathrow ще се увеличат до 740 хил. годишно. В момента те са около 480 хил., допълва ВВС. Предвижда се и увеличаването на капацитета на съществуващите терминали 5 и 2.

Ще се наложи и изграждането на допълнителна инфраструктура, така че разширението да получи адекватни транспортни връзки. Ще се преговаря и с авиокомпаниите, така че да увеличат капацитета си на това летище, както и да се подобрят връзките с регионалните летища във Великобритания. 

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване