10/28/16 04:06
(http://www.klassa.bg/)

11 млн. ще са туристите у нас до края на годината

 11 млн. български и чуждестранни туристи се очаква да посетят страната тази година. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. И посочи, че ръстът в туризма на годишна база ще е около 11 на сто, като данните са при песимистичните прогнози за предстоящия зимен сезон.

През изминалия летен сезон чуждестранните гости у нас са били с 18% повече спрямо същия период на миналата година, като за периода от юни до септември те са над 5 млн. Към това ако се добавят и крилата на сезона броят им надхвърля 6,6 млн., което прави с 17 на сто нарастване спрямо миналата година. От началото на годината общата бройка на чуждестранните посетители в страната е 7 млн. До края на годината по песимистични прогнози може да се мине психологическата граница от 8 млн. чуждестранни туристи, посочи още Ангелкова.

Българите посетили летните курорти през сезона са над 2 млн., което е 7% повече спрямо периода юни-септември миналата година. А от началото на годината до септември ръст е около 8 на сто, което е близо 2,9 млн. българи. Прогнозите до края на годината са нашенците пътували в страната да достигнат 4 млн.

Приходите от туризъм за седемте месеца на годината са с ръст от 15 на сто и достигат 4,7 млрд. лева.

Вече има и един хотел с отнета категория, стана ясно още от думите на Ангелкова. Инспектори от ведомството са взели една звезда на хотел във Велико Търново, след което от 4-та категория той е станал 3-та. От министерството обясниха, че собственикът е възразил срещу отнемането на звездата и процедурата продължава. Отнемането на звезди се прави с цел подобряване на качеството на туристическата услуга, а не целенасочено, заяви министърът. И поясни, че след време, ако пак отговарят на условията за по-висока категоризация те могат да я получат.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване