10/28/16 04:03
(http://www.klassa.bg/)

Вотът се оскъпява с 250 000 лева

 С около 250 000 лева ще се оскъпи вотът за президент на 6 ноември. Това заяви шефката на ЦИК Ивелина Алексиева. Причината са последните поправки в Изборния кодекс, според които гласовете от квадратчето „не подкрепям никого“ ще се броят при определяне на резултатите. Това от своя страна налага промяна на софтуера, с който ще се обработват данните. Информационно обслужване, което е заето с тази задача, вече е уверило ЦИК, че промените в софтуера ще бъдат направени навреме. Алексиева обясни, че още в петък, когато се очаква поправките да бъдат обнародвани, ще изпратят писмо до Министерски съвет и финансовото министерство с искане за увеличаване на план-сметката за вота.

Във Великобритания пък ще бъдат открити най-вероятно 16 секции допълнително. Това пък се налага заради отпадането на лимита от 35 броя за секциите в чужбина за страните от ЕС. ЦИК е готова веднага да промени решението си за секциите зад граница. Външно министерство обаче е това, което трябва да каже с колко още ще се оскъпи вотът заради по-големия брой секции.

Членовете в секциите в столичният район „Младост“ пък ще бъдат увеличени. Консултациите между партиите трябва да приключат до края на тази седмица, а методическите указания ще са готови до вторник. След последните промени в ИК гражданите в Младост няма да се редят на две различни опашки, а изборите за президент, районен кмет и референдум ще се провеждат в една секции. Именно това налага увеличението на членовете от 7 на 9.

ЦИК е изпратила точно 58 350 писма до 18-годишните младежи, които тази година трябва да гласуват за първи път. Регистрираните наблюдатели, които трябва да следят за прозрачността на вота, досега са 263. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване