10/30/16 10:37
(http://www.klassa.bg/)

МИТЪТ ОКОЛО НАЧАЛОТО НА ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

 А вярно ли е?

 

Валентин Фалин, доктор на историческите науки, дипломат, бивш посланик на СССР в Германия:

  • Не считам, че това е така. Цитирам думите на Г. Стимсън, държавен секретар в правителството на Хувър (основателят на ФБР), после военен министър в правителството на Рузвелт, който пише в мемоарите си:

    «Втората световна война започна на релсите на Мукден».

    И това са думи на човек, който е разполагал с най-достоверната информация, защото е заемал висши постове.

 

През 1931 година Япония напада Китай, присвоява територия, която е по-голяма от територията на днешна Франция, дава й име «държавата Манчжоу-Го» и поставя там марионетно правителство. После от този плацдарм започва широкомащабна война срещу Китай, при това войната се води с крайна жестокост, разстреляни са китайски войници, използва се химическо оръжие срещу тях.

 

Така са унищожени около 30 милиона китайци. Нима това не е война?

 

 

През 1935 година Италия напада Абисиния — унищожава една трета от населението. Нима това не е война?

 

Войната в Европа е просто продължение на пожара, който бе подпален в Азия.

 

В началото на събитията Англия и другите страни остават зад кулисите, но помагат на агресорите там, където могат. Англия блокира в Лигата на Нациите (тогавашното ООН) обръщението на Китай с молба да се осъди японската агресия. На конференцията в Брюксел САЩ цинично съветват китайците «да оправят конфликта на базата на политическо решение». Смисълът на тези действия е в това, че Щатите целят да насочат агресивните стремежи на Япония срещу СССР.

 

 

Но и в Европа войната не започва с нападението на Германия над Полша.

 

Още през 1935 година е сключено тайно споразумение между Унгария и Германия за подялбата на Чехословакия. А след три години аналогично споразумение се сключва между Германия и Полша. При това поляците са били настроени твърде войнствено, полското правителство е разглеждало «чехословашката република като изкуствено създадена….и несвързана с действителните потребности и истинските права на народите от Централна Европа».

 

«Изкуствено и уродливо създание», — така нарича Чехословакия Пилсудский.

 

На първи октомври 1938 г. в Чехословакия влизат немската, полската и унгарската армии, започва подялбата на територии.

 

Да, чехословашката армия (1.6 милиона войници) капитулира без значителни боеве и сражения, но нима това не е война?

 

Началото на войната не е някакъв точен ден, началото на световната война е процес, протегнал се в годините. На всички страни, които са участвали в нея в началото, им се наложило да преминат през войната до края. А ако през 1931 година цялата световна общност решително и твърдо УЖ подкрепя Китай и осъжда Япония като агресор, то войната не би тръгнала от Мукден, за да обиколи цялото земно кълбо.

 

Защо тогава в съветската историография е приета датата 1 септември 1939 година?

 

Защото историята винаги и навсякъде зависи от властта в текущия момент. Не е било нормално да се обвиняват тогавашните «приятели» на СССР — Полша и Унгария — в нападението на третия «приятел» — Чехословакия.

 

Дори Чърчил пише за «невинната Полша», че тя «с алчността на хиена взе участие в ограбването и унищожаването на чехословашката държава».

 

Полша завзема Тешинска област, където живеят 80 хиляди поляци и 120 хиляди чехи, но която за година полско управление дава 41 % от чугуна и 47 % от стоманата, произведени в Полша — за което, разбира се, в днешните полски учебници се стараят да не споменават.

 

След подялбата на Чехословакия Рихард Зорге изпраща от Токио думите на полския военен аташе:

«След разрешаването на судетския въпрос следващият проблем ще бъде полският, но той ще бъде решен между Германия и Полша по приятелски във връзка с тяхната съвместна война срещу СССР».

 

 

Е, тази дата устройвала и западните историци — от една страна Полша била нападната от Хитлер, а от друга я нападнал Сталин — и ето ви и началото на Втората световна война. Макар много историци, особено в САЩ, да считат, че началото на световната война е през декември 1941 година, когато Япония напада САЩ и войната наистина става световна, обхваща всички континенти.

 

А нападението на Германия над Полша на 1 септември 1939 година — не е първото и не е ключовото звено в приплъзването на света към война, не е апогеят, когато конфликтът между група държави действително се разпространява по целия свят.

 

 Затова и днес е напълно удобно да се учат децата да ненавиждат Съветската власт, «нападнала невинната Полша», да се учат децата, че техните  деди са негодници и кръвопийци…
 
 
Целта е една — да се внуши чувство за вина и комплекс  за непълноценност на всички, които са били тогава, а и сега антифашисти и комунисти.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване