10/31/16 05:12
(http://www.klassa.bg/)

Синдикати искат максималния осигурителен доход да бъде 2800 лв.

 С 200 лв. да се увеличи максималният осигурителен праг, спрямо сегашното ниво от 2600 лева и да стане 2800 лв. Това съобщи лидерът на Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ) Пламен Димитров по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Димитров настоя и да се увеличи майчинството между първата и втората година на детето от 340 на 420 лева още от следващата година. „Според нас, 420 лева спокойно може да бъде увеличението, без това да събори разхода на бюджета“, бе категоричен той.

Председателят допълни още, че е необходимо да се увеличи и сумата за минимално обезщетение при безработица, което в момента е 7,20 лева на ден. „Обезщетението, което не е пипано от 7 години, всъщност е половината от прага на бедност. Очевидно няма логика, ако си се осигурявал на минималната работна заплата, 60% от нея далеч не са 150 лева на месец“, поясни шефът на КНСБ.

Синдикатите искат още минималната заплата да продължи да нараства и през 2018 и 2019 г. Както „Монитор“ вече писа, минималната работна заплата от Нова година ще стане 460 лева, но няма да бъде пипана след 2017 г.

Държавата планира и 5 на сто увеличение на заплатите в приходните и социалните агенции от следващата година. Синдикатите определят това като твърде символично увеличение и поискаха възнагражденията на работещите в тези институции да бъдат вдигнати с 10% от 1 януари догодина.

Ася Гонева, експерт в КНСБ съобщи още, че около 93000 души се осигуряват между 2600-2800 лева.

От Българската стопанска камара (БСК) пък определиха бюджет 2017 г. като „бюджет на изоставащото развитие, без яснота за политиките, целите и ефективността на разходите“.

Божидар Денев пък заяви, че по изчисления на стопанската камата, при сегашните размери на БВП България трябва да постигне ръст не по-малко от 4,23 %, за да се намалява разликата между средното ниво за страните от Централна и Източна Европа по БВП на глава от населението.

От Асоциацията на индустриалния капитал заявиха, че искат повече инвестиции насочени към образованието и намаляване на миграцията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване