11/02/16 04:50
(http://www.klassa.bg/)

Николина Ангелкова: Платежоспособните туристи започват да избират страната ни

 Ръстът на приходите надвишава ръста на туристите през тази година, което означава, че платежоспособните чужденци са започнали да избират страната ни като дестинация. Това каза днес в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова.

Тя посочи, че от януари до август т.г. е отчетен 15-процентен ръст на приходите или общо 4,7 млрд. лв., а за цялата 2015-а приходите са били 4,9 млрд. лв. До момента има ръст от 7 млн. чуждестранни туристи, а за цялата м.г. те са били общо 7,1 млн. души. До края на 2016-а се очаква общ ръст от 12 процента на българи и чужденци и за първи път ще надвишим 11 млн. туристи за година, каза Ангелкова. Тя очаква доста добър зимен сезон и тази прогноза е на базата на предварителните заявки за зимните курорти и летищата в Пловдив и София, които основно обслужват ски туристите. По думите на министъра най-песимистичната прогноза е за ръст на туристите от 4,5-5 процента през зимния сезон. Само от Русия имало ръст на заявките с 24 на сто, от Израел и Ирландия - 74 процента, от Великобритания - 20 на сто. Ангелкова очаква положителни резултати и през следващата година и тези прогнози тя прави на базата на преговорите, които се водят в момента с големите туроператори.

Ангелкова каза още, че проектът по Програмата за трансгранично сътрудничество за общ туристически продукт на България и Румъния на далечните пазари вече е одобрен и ще стартира, след като се утвърди и финансирането. С Румъния са разработени още няколкосъвместни проекта в областта на туризма – за туристическа обсерватория, за културни маршрути.

Ангелкова припомни, че от 29 ноември до 1 декември т.г. в София ще се проведе Световният конгрес на древните цивилизации и модерния туризъм. 25 министри са потвърдили участието си на форума, очакват се около 800 делегати от 152 държави.

Министърът на туризма поднесе приветствие за Деня на народните будители в Русенския университет. В програмата й е предвидена работна среща с представители на общинското предприятие „Русе арт”, на Съвместния секретариат по приоритетна ос 3 на Стратегията на ЕС за Дунавския регион и на Асоциацията на дунавските общини.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване