11/02/16 05:32
(http://www.klassa.bg/)

Русия е готова за прагматично сътрудничество с България

 ВИЗИТКА:

Анатолий Анатолиевич Макаров е роден през 1951 г. Завършил е световноизвестния Московски държавен институт за международни отношения (МГИМО). В системата на Министерството на външните работи на СССР и Русия е от 1977 г. до момента. През 19941998 г. е старши съветник и заместник на постоянния представител на Русия при Европейския съюз в Брюксел.  От 19982002 г. е заместник-директор на Департамента за общоевропейско сътрудничество при Външно министерство, а 20022006 г. е директор на Първи департамент в министерството, отговарящ за страните от Общността на независимите държави.

От 20062012 г. е посланик на Русия в Република Южна Африка (и по съвместителство — в Лесото). От 2012 г. е директор на Департамента за работа с руските граждани зад граница при руското външно министерство. Владее английски и нидерландски език.

Анатолий Макаров замества на поста му посланик Юрий Исаков, който представляваше Русия в нашата страна от 2008 г. до момента.

Новият руски посланик в България Н.Пр. Анатолий Макаров смята, че потенциалът на отношенията между България и Русия до голяма степен не е реализиран. Той заяви това в интервю за ТАСС.

“В момента на нас не ни се отдава напълно да реализираме съществуващия потенциал на руско-българските отношения. Сериозни резерви има в почти всички сфери — в търговията, енергетиката, инвестициите, туризма и други области“, отбеляза той.

Макаров смята, че в момента се наблюдава активизация на двустранното сътрудничество. Свидетелство за това са телефонните разговори между руския президент Владимир Путин и българския премиер Бойко Борисов, които се проведоха през август и септември. Забелязва се и по-интензивна съвместна работа по линия на двустранната Междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

“Тези положителни тенденции трябва да бъдат затвърдени

, защото отговарят на интересите на двете страни“, подчерта руският посланик.

Анатолий Макаров отбеляза, че голямо значение се придава на развитието на икономическите отношения. Русия е едни от основните търговски партньори на България, заемайки първо място по износ и трето — след Германия и Италия — по стокообмен.

“Според руската статистика, през януари-юли 2016 г. обемът на взаимния стокооборот се е увеличил с 15% до 1,43 милиарда долара: руският износ е нараснал с 19% до 1,17 милиарда долара, вносът се е съкратил с 3% до 260 милиона. Въпреки че наложените от Брюксел санкции спрямо Русия пречат на пълноценното развитие на двустранните отношения, и в днешните условия имаме значително поле за съвместна работа“, каза посланик Макаров.

Той подчерта, че

приоритет остава енергийния диалог.

“Внимателно следим развитието на българската инициатива за изграждането на газоразпределителен център “Балкан“ в района на Варна. Нашата позиция не е променена: след като получим подробен технически и икономически анализ, а също така и при наличието на твърди гаранции от Еврокомисията и София ние сме готови да разгледаме възможността за по-конкретно обсъждане на тази инициатива“, заяви Макаров.

Той отбеляза и положителната динамика на туристическия обмен, ако през 2015 г. е бил регистриран 26% спад на посещенията на турски туристи, то за януари-август тази година броят на руските туристи е нараснал с 16% до 500 000 души. “Българските власти предприеха сериозни усилия за

възстановяването на туристическия поток от Русия.

Интересът на нашите сънародници към България е абсолютно закономерен, защото тази страна се слави със слънчевото си време, вкусната кухня, уникалните забележителности и разнообразни възможности за отдих“, заяви руският посланик у нас.

Анатолий Макаров бе назначен за посланик у нас с указ на руския президент Владимир Путин от 17 август. Той връчи своите акредитивни писма на българския президент Росен Плевнелиев на 11 октомври. Преди назначението си у нас той е заемал поста директор на департамента за работа със сънародниците в руското министерство на външните работи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване