11/04/16 05:10
(http://www.klassa.bg/)

Грешка в бюджета за над 2 млрд. лева откри депутат

 Приходите в Бюджет 2017 са силно подценени, а разчетите са базирани на недействителни цифри. Това заяви вчера по време на обсъждането на първо четене на Закона за държавния бюджет за 2017  г. в парламентарната бюджетна комисия депутатът от ДПС Петър Чобанов. По думите му има сериозно разминаване в разчетите на финансовия министър Владислав Горанов и данните на НСИ. Според статистиката до октомври 2016 г. брутният вътрешен продукт на страната е 88 млрд. лв., докато според записаното в проектобюджета икономиката ни е създала стоки и услуги за около 86 млрд. лв.
"Това са над 2 млрд. лв. разлика, което прави абсолютно недействителни всички сметки за следващата година. На базата на по-ниски очаквания за БВП лесно се отчитат по-високи постъпления в хазната. Когато брутният вътрешен продукт е нереален и заложените цифри са по-малки от реалните, дори при подтиснат икономически ръст може да бъде генериран излишък в размер на 700 млн. лв., които да отидат за различни политики", коментира Чобанов пред investor.bg. Той уточни още, че когато финансовото министерство е правило изчисленията си, не са взети предвид фазите на икономическите цикли и ако тази година е била положителна с реализирани бюджетни излишъци, то не е ясно дали 2017 г. ще е такава и дали няма да има спад.
Затова Чобанов предложи да се оттегли проектобюджетът за 2017 г. и да се изготви нов, базиран на реалните числа. Само пет от членове на бюджетната комисия подкрепиха предложението на Чобанов и то беше отхвърлено.
Финансовият министър Владислав Горанов нито потвърди, нито отрече твърденията на Чобанов. Неглижира въпроса и каза, че не зависи от него. Според него цифрите в Бюджет 2017 са реалистични. Но така или иначе вероятно дори с коригирана прогноза нямало да се отрази сериозно на сметките. Законопроектът за държавния бюджет не задава брутния вътрешен продукт и не определя качеството на статистическата информация, която ни се предлага от Националния статистически институт, заяви Горанов.
"За нас от гледна точка на макростатистическите показатели е важно първо, на коя фаза от икономическия цикъл се намираме, и второ, как измененията на показателите от едната в следващата година влияят на икономиката", каза Горанов. По думите му, ако професионално се погледнат старата и новата оценка на НСИ за размера на БВП, ще се забележи, че между 2016 и 2017 г. при старата и новата оценка разликата в ръста на БВП е пренебрежимо малка. "При старата оценка от септември ръстът на БВП е около 3,5 млрд. лева, а при новата около 3,6 млрд. лева", пресметна финансовият министър. Той допълни, че ако двете прогнози се сравняват, има намаление на ръста на крайното потребление с около 86 млн. лева. "Чисто хипотетично тезата, че има скрити приходи в бюджета, се опровергава по тази линия", заключи Горанов. Според него тези разлики в двете прогнози не биха могли да повлияят съществено на прогнозите за приходната част на бюджета за следващата година.
БСП отправи критики към управляващите заради липсата на подходящи политики в подкрепа на икономическия растеж. В проекта няма връзка между бюджетната политика и икономическото развитие, посочи зам.-шефът на бюджетната комисия проф. Румен Гечев. Затова според него бюджетът трябва да се преразгледа и да се променят показателите му.
В крайна сметка депутатите одобриха финансовия план на държавата за догодина, а също и бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравноосигурителна каса.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване