11/04/16 13:19
(http://www.klassa.bg/)

Иван Гарелов: Предчувствие за голяма коалиция

 На 19 август под заглавие във в. “Труд“ „На хоризонта е Голямата коалиция“ направих следната прогноза: „Както и да завършат президентските избори, предсрочни избори ще има. Стига една от двете партии ГЕРБ и БСП да не се е провалила катастрофално. След предсрочните   избори ще имаме Голяма коалиция между ГЕРБ и БСП, независимо дали има , или няма договорки и заговори.“

По-късно се наложи да обяснявам , че това не е препоръка, а прогноза какво най-вероятно ще се случи. И това ще стане не по някакви ирационални причини. Време е да свикнем с мисълта , че  независимо от личните или партийни подбуди, действията на политиците могат и да съвпадат с обективните и независещи от тях обективни обществени процеси.

 

На 13 октомври публикувах продължението на прогнозата под заглавие „След изборите идват…избори“. Сега написах :“Не е преувеличено да се каже , че след президентските избори, както и да завършат, страната ще изпадне в политическа криза. За да бъде разрешена тя , изходът е предсрочни   избори. Факторът, от когото зависи вземането на това решение, сам ще оцени и собствения си интерес, и интереса на държавата.“

 

Днес , в навечерието на първия тур от изборите може да се каже , че политическата криза вече е налице. Както сполучливо забеляза Васил Василев по време на съвместното телевизионно интервю на премиера Борисов с Цецка Цачева неговата физиономия „изразява същата безизходица и примирение , които излъчваше Живков на последния пленум“.

 

Достатъчно е да се хвърли поглед към близкото минало, за да си спомним, че всяка от големите партии след големия си триумф и тоталното си присъствие във властта, започва да потъва. Стига се до момент, когато и добро да искаш да направиш, все лошо излиза .Следва опит да се поправи грешката и това води до нови и нови грешки. Аз мисля, че ГЕРБ и Борисов се намират точно в това положение. Премиерът допуска непрекъснато фатални грешки, които ясно илюстрират, че той вече не е господар на положението и му е останала само илюзията, че с помощта на медийните си изяви може да компенсира изпуснатото.

 

Във втората статия посочих, че само каскадата от гафове по „случая ООН“ може да изиграе ролята на „случая Костинброд „ за предстоящите избори. Още повече, че бе съпътстван от – нека го кажем направо — несполучливия избор на г-жа Цачева. Наистина той беше се спрял на нейната кандидатура още през лятото. Но когато тя бе освиркана на събора на Рожен, Борисов се разколеба и дори за известно време обмисляше собствената си кандидатура.

 

Най-голямата му грешка по време на кампанията беше, че заложи ГЕРБ и себе си дори като гаранция за спечелването на изборите.

Ако ги загуби, това вече няма да е загуба на Цецка Цачева. Предполагам, че Борисов осъзнава трудната позиция, в която са намира и е крайно изнервен. С всяка нова медийна изява той се скарваше с все повече политически, медийни и икономически фактори—Плевнелиев, Прокопиев, БСП и ДПС, Гриша Ганчев, Пеевски, Трайчо Трайков, Радан Кънев, та ч-а-ак до телевизионните водещи. Така той обединява всички в единен фронт срещу ГЕРБ. За каква стабилност говорят някои „спасители“ на дясното? Борисов е сериозно заплашен да няма на кого да разчита за съюзник в управлението след изборите.

 

Нещо повече, Борисов вече не може да разчита на безрезервната подкрепа на водещите фактори в собствената си партия. Не може да не направи впечатление по колко различен начин реагира архитекта на изборните победи на ГЕРБ Цветан Цветанов след провала на Кристалина Георгиева в ООН. Той говореше за „общи грешки“, за „двете заслужили българки“.

 

На фона на грубиянските изявления на Борисов, Цветанов звучеше мъдро и толерантно. Това вече говореше, че е започнала битката за наследството на Борисов в ГЕРБ.

 

А какво идва след извънредните избори?

Най-напред трябва да признаем, че в резултат на усложнената международна обстановка настъпиха фундаментални промени в настроенията на българския народ, що се отнася до отношението към основните играчи на световната политическа сцена и външнополитическата ориентация на страната. Промени, които изглеждаха немислими до преди година-две по-рано. Отделна тема е кой е виновен за всичко това, защото грубата пропаганда в стила на студената война предизвиква точно обратните реакции. Всичко това налага страната да води добре балансирана външна политика, която да отстоява твърдо националните интереси.

 

Сегашната практика „балансът „ да се постига чрез противоречащи си публични изявления на премиера и неговите министри не може да заблуди никого и поражда съмнения за липсата на единна политика.

 

Едно правителство на ГЕРБ и БСП при добре съгласувани действия на международната сцена няма да предизвиква подозрения в нашите съюзници и партньори и ще бъде приемано с доверие и на Запад, и на Изток . Няма съмнение, че Берлин, а това означава и Брюксел, ще погледне благосклонно на българския вариант на германската Голяма коалиция. Доколкото на Балканите се отразяват всички водещи световни тенденции, България ще бъде в по-благоприятна позиция към всичките си съседи.

 

Едно правителство от типа „Димитър Попов“, което помогна на България да реши някои от най-важните задачи на прехода в условията на остра конфронтация, ще може да управлява страната по-ефикасно, да осъществи отлагани реформи и да съживи икономиката. Вече е съвсем очевидно, сегашният кабинет няма единна политика.

 

Разбира се, тази игра трябва да се играе честно от двете страни, да няма стремеж към доминация от победителя. БСП може да участва само, ако се е представила достатъчно добре на парламентарните избори. Това означава, че ще разполага с толкова депутати, колкото стигат да предизвикат правителствена криза. А за да не се обезличи и да загуби доверието на своите привърженици, БСП трябва да постави някои условия .Например да бъде премахнат плоския данък и върната подоходната система. Очаквам това да бъде прието.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване