11/04/16 08:50
(http://www.klassa.bg/)

Нарушения при бутилирани води

 Етикетите на бутилираните натурални и трапезни води подвеждат потребителите за качеството и произхода на водата. Това заявиха днес от Федерацията на потребителите в България. От Федерацията са се обърнали към Министерството на здравеопазването с искане да бъдат извършени проверки заради несъответствията.

Федерацията на потребителите в България е установила редица нарушения на компаниите, които бутилират натурална, трапезна и изворна вода. Едно от най-често срещаните нарушения – името, под което се продава бутилираната вода всъщност не съвпада с извора, от които се пълнят бутилките. В много от случаите нарушителите избират за име на продукта си географски обект у нас, който да привлича погледа на хората пред витрините, но водата която си купуват, всъщност се намира на километри от това място.

„В директивите на Европейската комисия, както и в Наредбата за бутилирани води е казано, че след като една вода, да кажем минерална вода, носи името на находището, такава вода бутилирана от същата фирма, но изворна не може да носи такова наименование. Трябва да носи наименованието на извора, от който е бутилирана“, обясни Емил Георгиев – изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България.

От Федерацията на потребителите откриват и още нарушения върху етикетите. Буквите, с които е изписано съдържанието, са изключително малки и не отговарят на изискванията по закон. Тази информация обаче е важна за здравето на хората, тъй като има води, които не са подходящи за пиене всекидневно, тъй като съдържат флуорид над 1,5 милиграма на литър.

„Тази вода трябва да бъде ясно обозначена, че тя не се предпочита в по-големи количества за майки или за деца до 7 години. В надписите върху етикетите това едва се вижда. Ние за това си правим шега, че ще съветваме потребителите, когато отиват да си купуват някаква вода, да си вземат и по една лупа, за да могат да се ориентират какво пише на етикета“, каза Емил Георгиев.

От Федерацията подали сигнал до Министерството на здравеопазването за откритите нарушения, които заблуждават потребителите, но резултатите от институцията се забавили с два месеца.

„За съжаление анализите, които ни представят от Министерството на здравеопазването, категорично не отговарят на действителността. Имаме достатъчно основания да твърдим, че информацията е манипулирана и тези проверки са извършени или от некомпетентни хора, представители на отделните регионални инспекции, или от хора, които защитават корпоративни интереси на една или друга бутилираща компания“, категоричен беше Емил Георгиев.

В отговор на сигналите, изпратени от потребителската организация Министерството на здравеопазването посочва, че регионалните инспекции са извършили необходимите проверки. Според посоченото в писмото не са открити нарушения при по-голямата част от производителите. Заради открити нарушения на 3 от фирмите от общо 10, включени в проверката, са издадени предписания. Нередности са открити основно при етикетирането на минералните води – нечетливо изписан текст и или невярна информация. Само при един от нарушителите е установено, че е продавал на пазара минерална вода от един и същи източник, но под няколко търговски наименования.

От Федерацията на потребителите казаха, че ще сезират прокуратурата и Европейската комисия за нарушенията на компаниите, бутилиращи натурална, трапезна и изворна вода.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване