11/04/16 18:43
(http://www.klassa.bg/)

Облекчен режим за “умни сгради” поискаха участниците в Годишната конференция “Споделена икономика и умни градове”

 Следвайки тенденциите в световен мащаб организаторите от b2b Media насочиха вниманието към споделената икономика и изграждането на „умни градове“. За втора поредна година конференцията събра официални лица, представители на най-успешните компании в сферата на технологиите, архитектурата, строителството и други сектори, медии, стартъп предприемачи и гости. Иновациите са движещата сила за развитието на „споделената икономика“, а реализирането на проекти в сферата на „умните сгради и градове“ зависи не само от желанието на инвеститорите, но и от регулаторната среда, в която те са поставени.

 

Председателят на камарата на архитектетите в България арх. Борислав Игнатов заяви, че докато в Германия се изискват 19 документа преди да се започне изграждането на подобна сграда,  включително проектите се подават и одобряват онлайн, у нас необходимият набор е 178 документа и изискванията за строителство на една сграда са същите като за цяло летище, например.

Относно сроковете – в България се чака минимум 60 дни, докато в Германия са едва 17, а в Англия може да се получи разрешение само в рамките на 2 дни.

 

Участниците в събитието се обединиха около искането да се облекчи режима и да се регламентират стимули за инвеститорите в „умни сгради“.

 

„Представете си, че сутрин не отивате в офиса. Представете си, че офисът идва при вас. Концепцията за "мобилен офис" се променя много бързо с идването на "умните градове"“, разказа арх. Ангел Захариев в своята презентация на събитието.

 

“Сега говорим за глобализация. Градовете обаче все повече ще играят основна роля. В момента 20 мегаполиса в световен план имат над 10 млн. души население, а в следващите години те ще станат поне 40. Тези градове са самостоятелни икономически играчи и след време ще започнем да говорим за регионализация и за градовете, носещи иновации”, коментира Стамен Янем, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.   

Лекторите и презентаторите на конференцията обсъдиха и теми като: Интелигентни машини и умни хора - бъдещето на бизнеса, съвместно потребление и споделена икономика, преминаване към дигиталната реалност, цифровизация в ежедневието.

 

Сред презентаторите в Годишната конференция бяха:

Д-р Анна-Мари Виламовска - Секретар по здравеопазване, образование и наука на Президента на Република България Росен Плевнелиев. Ръководител на президентските награди "Джон Атанасов" за талантливи млади ИТ учени и предприемачи.

Стамен Янев - Изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

Арх. Борислав Игнатов – Председател на Камара на Архитектите в България.

Пелагия Виячева - Директор на отдел „Връзки с инвеститорите” в Софарма АД.

Горан Миланов - Председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация.

Арх. Ангел Захариев - съдружник и управител в архитектурно бюро А и А Архитекти.

Светлин Наков – основател на Софтуерен университет.

Илия Кръстев - Platform Solutions Executive SAP и други.

 

Пълната програма на Годишната конференция, както и презентациите можете да видите на сайта на събитието: http://conference.b2bmedia.bg/bg/

 

Партньори:

Sopharma, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Камара на архитектите в България, Българскa фасилити мениджмънт асоциация, Българската асоциация по водите, Българската мрежа на Глобалния договор на ООН, Софтуерен университет,  Българска асоциация по информационни технологии, БДВО, БАПРА, Агенция пr2, Imot.bg, Publics.bg, EspressoNews, Manifesto.bg, Списание Exterior.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване