11/05/16 06:32
(http://www.klassa.bg/)

Докарваме газ през Словакия за хъб „Балкан“

 Газовите оператори на България и Словакия - „Булгартрансгаз“ ЕАД и Еustream a.s подписаха днес меморандум за сътрудничество за подобряване сигурността на доставките на природен газ в региона на Централна и Югоизточна Европа и за реализацията на инфраструктурни проекти - газов хъб „Балкан“ и газопроводът Eastring, съобщиха от министерството на енергетиката. Документът бе подписан от шефовете на двете дружества Георги Гегов и Мирек Тополанек в присъствието на министъра на енергетиката на България Теменужка Петкова.

Със споразумението се потвърждава свързаността между проектите. Eastring ще служи като приоритетен западен маршрут за междусистемното свързване на регионалните пазари и газов хъб „Балкан“. С цел гарантиране сигурността на доставките се предвижда подкрепа за включването на други страни, заинтересовани от развитието на двата проекта.

Проф. Атанас Тасев председател на Българския енергиен форум, каза за „Монитор”, че северният газов коридор е нашият шанс, защото от 2019 г. има риск доставките на синьо гориво за България от Русия през Украйна да спрат. По думите му това европейският отговор на тази опасност.

Иван Хиновски от Българския енергиен и минен форум, смята, че подписването на меморандума е хубава новина за страната ни. „Това ще бъде северният газов коридор, който България, заедно с Румъния, Унгария и Словакия ще изгражда”, обясни той. По думите му реализацията на проекта ще е сериозна крачка към разнообразяване на източниците на доставка на синьо гориво за страната. „До 2020 г. ще се реализира връзката от България, през Румъния, Унгария и Словакия. И по нея ще могат да се правят доставки и от и за Австрия”, прогнозира експертът. Хиновски обясни, че въпросният газов коридор няма да има задача да покрива изцяло потребностите ни от газ, защото не е разумно и има риск газопроводът да стои празен, в случай, че няма сделки за доставки по него. „Прави се основно да покрива спешни нужди за определен период от време”, уточни той. Експертът смята, че връзките ни за доставки от Гърция и Турция ще станат по-бързо от северния газов коридор.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване