11/05/16 05:30
(http://www.klassa.bg/)

Хилари Клинтън - любимият враг на Wall Street

 Хилари Клинтън започна кампанията си за президент на САЩ, обещавайки да направи всичко възможно, за да обуздае Wall Street, пише политическият кореспондент на Ройтерс Аманда Бекър.

Подкрепена от най-големите критици на Wall Street – американските сенатори Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, кандидатът на демократите обяви, че все още „тези на върха“ печелят и че ще повиши банковите такси и ще затегне банковите регулации. Тя насърчи регулаторите да сложат край на твърде рисковото банкиране.

Въпреки това Wall Street изглежда не се тревожи от вероятността Клинтън да стане президент. Всъщност банковата индустрия подкрепя Клинтън с тонове пари, а в дните, когато кампанията ѝ преминава през трудности, се отчита разпродаване на акции.

В частни разговори банкерите казват, че ѝ имат доверие да остане прагматично настроена и ще запази сегашния регулаторен режим, въведен от закона за реформа на Wall Street от 2010 г., известен като Dodd-Frank.

Не мисля, че Клинтън се събужда с мисълта за Wall Street”, казва високопоставен лобист на банковата индустрия.

От изтекла кореспонденция между екипа в кампанията на Клинтън се вижда, че банкерите не са далеч от истината в предположенията си, че тя ще стъпва леко по отношение на пазара.

Клинтън бе притисната по време на кампанията си от прогресивни демократи да възстанови Закона Глас-Стийгъл, което ще изисква отделяне на търговското от инвестиционното банкиране. Тя обаче в крайна сметка отказа да направи това. Клинтън проучи и друга любима идея сред прогресивните демократи – данък върху финансовите трансакции, но вместо това препоръча далеч по-ограничен план с облагане само на поръчки, анулирани от високоскоростни трейдъри.

В крайна сметка това, което банкерите харесват най-много в Клинтън е, че тя не е Доналд Тръмп.

Много финансисти се страхуват, че нейният нетрадиционен републикански конкурент може да разтърси глобалната търговия, да навреди на геополитическите отношения и да удари пазарите, казват анализатори и участници от индустрията.

Кандидатурата на Тръмп преобръща традиционните политически алианси, а банкери, които обикновено финансово подкрепят повече републиканците, сега насочват парите си към Клинтън.

Служителите на 17-те най-големи банкови холдингови компании и техните дъщерни дружества ѝ дават по 10 долара за всеки долар, който дават за Тръмп, сочи анализ на Ройтерс. През 2012 г. същата група е дала два пъти повече средства на кандидата на републиканците Мит Ромни, отколкото на кампанията за преизбирането на президента Барак Обама.

Хората, които работят за хедж фондове и фондове за дялово участие, са дали над 56 млн. долара за президентската кампания на Клинтън и подкрепящите я групи, които по закон нямат ограничения по получените дарения. Кампанията на Тръмп и свързаните групи са получили само 243 хил. долара от донори от същия сектор, сочат данни на Center for Responsive Politics.

Реално се насочвате към дявола, когото познавате вместо дявола, когото не познавате“, казва Браян Гарднър, управляващ директор в инвестиционната компания Keefe Bruyette & Woods.Това, което също помага, според него, е, че компаниите познават Хилари и Бил Клинтън още от 90-те години, когато съпругът ѝ бе президент и постави началото на период на финансови дерегулации.

Има близост и усещане за комфорт между титаните на Wall Street и семейство Клинтън“, каза той.

За банкерите най-голямото опасение е сценарий, при който Клинтън спечели и демократите поемат контрола върху Камарата на представителите и Сената, а прогресивни демократи като Уорън и Сандърт поискат влияние над всичко – от нови данъчни закони до избора на представителите в регулаторите.

Уорън вече призова за незабавно освобождаване на председателя на Комисията по ценните книжа и борсовите операции Мери Джо Уайт. Миналата година Уорън успешно успя да предотврати плана на Обама да посочи банкера Антонио Уайс за една от водещите позиции в министерството на финансите.

Уорън и други прогресивни демократи ще притиснат Клинтън да заеме твърда позиция спрямоWall Street за сметка на подкрепа в кампанията ѝ.

Клинтън „разчита сериозно на сенаторите Елизабет Уорън и Бърни Сандърс и прогресивните идеи, когато иска да развълнува избирателите“, казва Адам Грийн от Progressive Change Campaign Committee. “Елизабет Уорън доказа, че е много мощен съюзник, когато е на твоя страна. Добре известно е, че е и страховит противник, ако е срещу теб“, допълва Грийн.

Последните проучвания обаче сочат, че е малко вероятно демократите да поемат Камарата, а бъдещето на Сената никак не е сигурно. Дори ако Сенатът отиде в ръцете на демократите, вероятно ще бъде воден от сенатора на Ню Йорк Чък Шумър, умерен демократ, който представлява Wall Street с подкрепата на индустрията.

Клинтън каза, че ще предложи „такса риск“ върху най-големите финансови компании и ще затегне правилата, които позволяват на банките да заобикалят забраните за търговия за собствена сметка, инвестирайки в хедж фондове. Подобно на Тръмп, тя предлага да се сложи край на данъчните облекчения, на които се радват частните капиталови инвеститори.

Такива разпоредби обаче вероятно ще бъдат обвързани с много по-голяма данъчна инициатива, която ще включва месеци, ако не и години, политически пазарлъци във Вашингтон. В крайна сметка това може да бъде засенчено от други цели на прогресивните демократи, например финансиране на инфраструктурата, достъп до колеж или повишаване на минималното заплащане.

Това са елементите, които Клинтън приоритизира и те вероятно ще заменят антибанковата реторика, казват банкерите. Представител на една от групите за търговия в индустрията казва: „Не сме в челната ѝ десетка по приоритети“.

Всичко за изборите в САЩ следете тук

 

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване