11/06/16 12:33
(http://www.klassa.bg/)

Б. Борисов: Вотът за управляващото мнозинство и за подкрепящите ни партии е важен

 След няколко часа ще знаем каква е избирателната активност, това не е най-важното сега. Важното е да чуем гласа на хората, да си преброим и ние като управляващо мнозинство вотътна доверие до каква степен е. Това каза премиерът Бойко Борисов след като упражни поравото си на глас в Банкя, предаде агенция „Фокус“.

“В тази посока днешните избори са малко по-различни, от морална гледна точка. Вотът за управляващото мнозинство и за подкрепящите ни партии е важен“, посочи той. 

„Нека да мине изборният ден, да видим коя партия колко гласове ще събере, тези които имат кандидати. Има и инициативни комитети, няма как да преброим инициативните комитети, като ги разделим на десетина, ще излезе, че са много слаби“, каза още министър-председателят.

„Дай Боже тези избори като всички останали да минат мирно, тихо и най-добрите да победят“, коментира Бойко Борисов.

Направиха се промени в Изборния кодекс, защото целта беше да се даде по-голяма възможност, да се улеснят хората да гласуват. Всички, които желаят да гласуват в чужбина и в България. „Тези промени не са направени за лошо, а за да може действително всеки желаещ да има възможност да гласува и да го направи“, допълни той.

На въпрос дали има затруднения по време на изборния ден поради направените промени в Изборния кодекс министър-председателят обясни, че доколкото има информация навсякъде секциите са отворени и работят. „Днешният ден за мен е като всички останали, има ЦИК, има човек в правителството, в лицето на вицепремиерът Томислав Дончев, който отговаря, МВР, дежурни прокурори. Нямам роля в днешния ден“, каза още министър-председателят Бойко Борисов.

Във връзка с гласуването в националния референдум Бойко Борисов обясни, че по важни теми е хубаво да се пита народът. „Да се избягва популизмът, разбира се, да се мисли предварително“, допълни той. „Няма как да не гласувам за нещо, което дава пряка демокрация или да го отричам, затова съм гласувал по начина, по който чувствам за правилно“, заяви премиерът.

Има толкова много работа за вършене в държавата и това трябва да ни мобилизира. Следващият президент, със сигурност ще има много какво да свърши. Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, след като упражни правото си на глас в избирателната си секция, предаде агенция „Фокус”.

„Вижте непредсказуемата ситуация, в която се намира света, региона. Вижте рекордният брой кризи около нас. Аз, в началото на 2012 година нямаше как да си представя, че всичко това, което се случи, ще се случи. Нито си представях, че ще има такъв сблъсък между Европа и Русия, нито си представях, че ще има окупация в Европа и местене на граници със сила, нито си представях, че политическите партии и лидери в България така ще се сблъскат през 2013-та година, че да доведат до рекордна по обем нестабилност в България, която се прояви в 2 години с 5 правителства и 3 парламента”, подчерта Плевнелиев.

„Радвам се на днешния ден, безспорно. Радвам се на демокрацията, тя е нещо прекрасно. Няма по-добро от нея. В демокрацията винаги се надяваме, че страната ни ще върви напред, че избора ще бъде мъдър, че следващия президент, дай Боже, да бъде още по-успешен, ще по-добър и още по полезен на България. За това се радвам. Демокрацията дава шанс за промяна”, каза държавният глава.

На въпрос каква работа предстои да свърши следващият избран президент, държавният глава отговори: „Работа, колкото искаш. И в България, и в региона, и по света. Това е хубавото, защото винаги има какво да пипнеш с двете си ръце, дай Боже и по-добре да го направиш. Така действах аз като президент, който никога не забравяше, че е инженер по образование. На един инженер му прилича, като пипне нещо да го оправя, а не да го разваля”. Плевнелиев подчерта, че през своя 5-годишен мандат е действал единствено в подкрепа на доброто, а оценката за него предстои да бъде направена от българския народ.  

По статията работи: Евгения Маринова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване