11/09/16 04:26
(http://www.klassa.bg/)

Лек спад в строителството, промишлеността и търговията

 Лек спад на индексите в строителството, промишлеността и търговията на дребно сочат за септември предварителните данни на Националния статистически институт.

В сектор "Строителство" той е 0.5 на сто под равнището от предходния месец и с една десета на годишна база. При гражданското и инженерното строителство спадът е с 15.6 на сто, а при сградното с 4.7 на сто.

Индексът на промишленото производство намалява през по-миналия месец с 0.2 на сто в сравнение с август. Спрямо септември 2015 г. е отчетен ръст от 3.3%. На месечна основа добивът и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ намаляват с 1.9%, а в преработващата промишленост е отчетено увеличение от 0.3%. На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарни данни, е отчетен в преработващата промишленост - с 4.7 на сто, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.5 на сто, докато в добивната промишленост е регистриран спад от 1.9 на сто.

Индексът на търговията на дребно намалява през деветия месец с 0.2% спрямо предходния. На годишна база обаче оборотът в търговията на дребно нараства с 2 на сто. През септември той се увеличава в продажбите на текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 1.3 на сто. Спад от 2,3% е отчетен в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита, а при автомобилните горива и смазочни материали - с 1,9 на сто.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване