11/09/16 05:54
(http://www.klassa.bg/)

Цачева изкушава десните избиратели с реална съдебна реформа

 Няколко часа след като намекна, че страницата за съдебната реформа не е затворена, кандидатът за президент на ГЕРБ Цецка Цачева даде и детайли по въпроса. Вчера тя обяви пред Нова тв, че е "готова като президент да внесе законопроект за изменение на конституцията в частта за съдебната власт". И даде пример с намаляване на квотата на парламента във ВСС. Адресатът на обещанието й стана ясен, когато обяви, че търси подкрепата на всички граждани, чиито политически възгледи са в център-дясно. Цачева изтъкна като свой принос към реформата това, че е била първият депутат, подписал оригиналния проект за поправки в конституцията на бившия правосъден министър Христо Иванов. Проектът впоследствие бе отхвърлен и това стана причина за оставката на Иванов. "Когато стана ясно, че има друго мнозинство, сме минали една стъпка назад", лаконично обясни Цачева тогавашния провал.

Шефът на НС очевидно разчита на късата памет на гражданите, тъй като само пет месеца по-рано обяви успешния край на съдебната реформа от Китай, където бе на посещение. Тогава тя обясни, че страната ни е привлекателна дестинация за чуждестранни инвеститори, тъй като "имаме реформирана съдебна система, която бързо и справедливо решава спорове от търговски характер". Какво промени мнението й за качеството на проведената досега реформа, не стана ясно. Цачева има и друго, за което да се оправдава. Като председател на парламента тя отказа през март да допусне за разглеждане предложения на гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" за конституционни промени, засягащи съдебната власт. Впоследствие организацията я обвини, че така нарушава Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт.

Единствената политическа реакция на обещанието на Цачева дойде от неуспелия й съперник за президентството Татяна Дончева. "Няма как Цецка Цачева да прегърне съдебната реформа между сряда и петък. Всичко беше в ръцете им и те го смачкаха, само смениха кожата на вълка", коментира лидерът на "Движение 21".

-----------СЪГЛАСИЕ

Кандидат-президентът на Реформаторския блок Трайчо Трайков обяви, че е готов да се срещне с Цачева, за да бъде убеден лично от нея да я подкрепи за балотажа. "Божидар Лукарски и Меглена Кунева не е нужно да бъдат убеждавани - те са част от правителството. Г-жа Цачева трябва да говори с избирателите на РБ - тях да убеждава, не с неговите лидери", препоръча той. Междувременно Гражданският съвет на РБ заяви половинчата подкрепа за Цачева, като отхвърлиха категорично претендента на БСП Румен Радев. И призова Трайчо Трайков да разговаря с нея и да изиска публичен ангажимент за радикална съдебна реформа и законодателни инициативи срещу корупцията и монополите.

---------------ПРИЗНАНИЕ

Очевидно има протестен вот към управлението, призна вчера вицепремиерът Румяна Бъчварова. "Има недоволство и то се изрази в подкрепата към ген. Радев. Искам да ви уверя, че много добре разчитаме тези сигнали, даваме си сметка", каза тя. Но допълни, че само след втория тур ще може да се каже дали гласуването е било "доста по-дълбок или категоричен процес".
 

АПОКАЛИПСИС СЕГА

Тонът, зададен от премиера Бойко Борисов, че при евентуален неуспех на кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева се чакат катаклизми за държавата, бе подет и от депутатите и кметовете му. "При загуба на балотажа и оставка на правителството първата община, на която ще бъдат спрени парите от републиканския бюджет, е Бургас." Това обяви депутатът и областен лидер на ГЕРБ в морския град Димитър Бойчев, цитиран от burgasinfo.com. "Помислете колко проекти имаме за довършване - спортна зала "Арена Бургас", ремонтът на ул. "Крайезерна", обходът към Северното Черноморие и още редица инфраструктурни обекти. Те ще бъдат първите, които ще бъдат отказани", допълни Бойчев. Според него вече няма кой знае какво да се предлага на избирателя като идеология, но има реална опасност да се върнат времената на Делян Пеевски и да се посегне на европроектите. Бойчев се оплака, че претендентът на БСП Румен Радев се опитва да се домогне до подкрепата на патриотите и затова споделя теорията им, че в района има бежанци. "Няма такова нещо. Ние самите не го позволяваме, кметът също не го позволява. Затова тази игра да не я играят", препоръча депутатът. И даде да се разбере, че в ГЕРБ е и хлябът, и ножът и при успех на балотажа санирането на блокове ще си продължи. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване