11/10/16 04:52
(http://www.klassa.bg/)

Съвременната образователна среда подобрява успеваемостта на учениците показа първо по рода си изследване сред 100 000 български ученици

 Ефективното въвеждане на модерни технологии в клас и оборудването на съвременни лаборатории в училище води до по-подготвени за реалния живот ученици, показа първо по рода си изследване на над 100 000 български ученици в рамките на програма „Училище на бъдещето“ на Фондация „Америка за България“.  При измерването на ефекта от програмата, реализирана в продължение на 5 години в 45 училища в цялата страна, стана ясно, че използването на съвременни технологии в клас повишава резултатите на децата по чужди езици, природни науки и дори български език.  Учениците в училищата подкрепени от Фондация „Америка за България“ показват по-добро прилагане на математически умения като четене с разбиране на диаграми, таблици, схеми и текстове, съдържащи числова информация, както и по-добри умения за вземане на решения, повече добросъвестност, постоянство, стремеж към постижения и откритост за нови преживявания.

И учителите, и учениците в училищата, получили подкрепа от Фондацията, изразяват по-силно чувство за принадлежност към училището.  Удовлетвореността от училището на тези ученици е над средното за страната и достига 53%.

Инвестициите в учебна среда и технологии имат ефект върху повишаване на мотивацията на учителите и върху капацитета на училището да привлича подкрепа от цялата общност. Училища, в които е инвестирано, успяват в следващите години да привлекат още повече средства в полза на учениците.

Програмата „Училище на бъдещето“ води до „верижната реакция“ на нарастващите изисквания в самото училище. Родителите в подпомогнатите училища оценяват постиженията по програмата, но едновременно с това настояват за мерки, които ще помогнат всички класни стаи да изглеждат като вече обновените учебни помещения.  Програмата има и по-широко въздействие за модернизация на учебната среда и извън групата на подкрепените училища, когато директори и учители от други училища, запознати с постиженията на колегите си, започват да търсят възможности да повторят примера им.

5,5 милиона лева за създаването на модерни кабинети и лаборатории е инвестирала Фондация „Америка за България“ в рамките на програмата „Училище на бъдещето“ за последните 5 години.   За този период през тях са минали общо 44 600 деца от 45 училища в 29 български града и села.   Програмата продължава и за 2016 – 2017 се инвестират още 2,6 милиона лева в нови 23 училища в 19 населени места.

Иновативното изследване на резултатите от програмата, направено от Институт „Отворено общество“ и „Админсофт“ по методология на Световната банка, сравнява резултатите от външното оценяване на децата с достъп до модерните кабинети лаборатории и тези на хиляди други български ученици, които не разполагат с такива в своите училища. Това е първата за България оценка на въздействието на технологиите и съвременната образователна среда върху толкова много различни аспекти на постиженията на учениците и училищната общност.

 „Резултатите от изследването са ясни – децата от училищата с високотехнологични и съвременни класни стаи надминават другите в много от ключовите предмети“, споделя Наталия Митева, програмен директор „Образование и библиотеки" във Фондация „Америка за България“. „Умното използване на технологии в училище прави всички щастливи – учениците учат по-ефективно и съответно имат по-добри резултати, учителите разнообразяват преподаването на учебния материал и са по-удовлетворени от работата си, а училищата виждат напредъка и искат технологично оборудвани класни стаи, ориентирани към съвсем нов тип учене и преподаване. Категорично това е посоката, в която и учителите, и родителите искат да видят да се движи българското образование“.


 

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОГРАМАТА „УЧИЛИЩЕ НА БЪДЕЩЕТО“

Общо 46 на брой са преобразените образователни пространства, реализирани по програма „Училище на бъдещето“. 18 от тях са интердисциплинарни центрове и мултифункционални кабинети, 14 са модерни класни стаи по природоматематически науки, 7 по информационни технологии и 7 за чуждоезиково обучение. Според изследователите тези модерни центрове са допринесли за подобряване на резултати на учениците от включените в програмата училища в следните области:

Ефект върху учениците

-          Чужди езици - Учениците подкрепени от "Училище на бъдещето" се представят много по-добре на матурите по чужди езици в сравнение с връстниците си, в чиито училища няма подобна инвестиция.

-          Български език и литература - Подпомогнатите от фондацията училища имат по-висока добавена стойност към резултатите на учениците по БЕЛ от училищата в сравнителните групи.

 

-          Природни науки - Изследването ясно посочва, че училищата, в които са създадени модерни природоматематически кабинети имат по-висока добавена стойност към представянето на учениците на националното външно оценяване по природни науки в сравнение с училищата в две от трите сравнителни групи.

-          Познавателни умения - Учениците в подкрепените от Фондация "Америка за България" училища показват значително по-добри резултати при по-трудните въпроси от теста за памет и по-добро прилагане на математически умения като четене с разбиране на диаграми, таблици, схеми и текстове съдържащи числова информация. Високотехнологичните кабинети са повлияли благоприятно и върху способността на децата да свързват теоретични знания с решаването на практически проблеми.

-          Непознавателни умения - Изследването установява статически значима положителна разлика между личностните характеристики на учениците от подкрепените от "Училище на бъдещето" училища и  връстниците им. Резултатите ясно сочат, че учениците на бъдещето са значително по-малко склонни да проявят необоснована враждебност към другите и показват по-добри умения за вземане на решения и стремеж към постижения.

Ефект върху учителите

Изследователите откриват, че технологиите в клас влияят изключително положително и на учителите. Около 40% от учителите заявяват, че участието в програмата на Фондация "Америка за България" и личното ползване на високи технологии от преподавателите се е отразило положително при въвеждането на извънкласни и извънучилищни дейности и форми. Също така, модерни технологии са подобрили представянето на учебния материал и организирането на работата в час според 43% от учителите. В същото време има учители, които въпреки че училището им разполага със съвременни образователни пространства, не споделят същите впечатления. Част от обяснението на тези нагласи e свързано с данните по отношение на достъпа до нововъведенията в училищата участващи в програмата. Приблизително 45% от учителите използват финансираните от Фондация „Америка за България“ помещения и оборудване редовно.

 

Ефект върху училището и училищната общност

Като изключително положителен оценяват изследователите и факта, че програма "Училище на бъдещето" е допринесла за умножаване на броя училища, използващи съвременни технологии. Увеличава се и капацитетът на училищата да привличат средства от бизнеса и цялата общност в допълнение към училищния бюджет.

"Колкото повече училища преминаваме към този начин на работа, толкова по-лесно ще принудим системата да направи същото", коментира директорка на едно от училищата на бъдещето. /Директор/

 

---

Фондация „Америка за България” подпомага укрепването на динамична пазарна икономика и на институциите на демократичното общество в България и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Оценка на въздействието на Програма „Училище на бъдещето“ е извършена от екип на Институт „Отворено общество“ и АдминСофт ЕООД.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване