11/10/16 10:39
(http://radiomilena.com/)

Ще пострада ли Земята от астероид през 2020?

Правителството на САЩ е провело учения в случай на сблъсък на астероид със Земята. Ако такъв се случи, глобалното унищожение на планетата е неизбежно, пише Правда и допълва, че голям астероид е на път. НАСА уверява, че ще мине. Но някои смятат, че срещата е неизбежна, само че правителството, за да се избегне паника, крие тази информация.

Упражненията се провеждат на територията на Калифорния. Учението на НАСА е да начертае мерките, които трябва да бъдат взети в случай на удар на астероид с размер 250 метра в диаметър, който, според сценария, ще удари Земята на 20 септември 2020 година.

Астероидът обаче може да промени траекторията си и да се предотврати сблъсъка му със Земята.

За Правда Вадим Чернобров, координатор на гражданско сдружение “Космопоиск”, изследовател и писател, казва, че да се ​​предвиди падането на астероид, метеор или друго космическо тяло е възможно с вероятност от около три процента. Това може да се случи през стотици или дори хиляди години, но може да се случи и утре въпреки ученията на американците. Такива учения се провеждат и в Русия, но не се афишират, за да не се създава паника и да се внушава, че се зне нещо, но не се казва, коментира Чернобров.

По думите му, орбитата на Земята се контролира в много по-голяма степен и военните са наясно с местонахождението на обекти пет сантиметра и повече в орбитата.

Има обаче области, които не се контролират изобщо.

Как да действаме, ако се случи?

Най-важното в тези ситуации е да бъдем готови като за природни бедствие. Трябва да действаме като в случай на земетресения, цунами и силни бури. Последствията от такива бедствия са много подобни на последиците от бомбардировките. И въпреки че звучи ужасно, общите мерки са доста способни да компенсират вредите, причинени от метеорит.

Сблъсъкът с голям астероид обаче, хипотетично, би могъл да доведе до регионална или дори световна катастрофа. Вадим Чернобров обаче е убеден, че ще се реализира програмата за сигурност, цитира Кросс. Има някои много реални проекти за намеса в подобни случаи, които имат за цел да отклонят от орбитата опасни метеорити и астероиди на далечни разстояния от нашата планета.

Публикувана на 11/10/16 10:39 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/_mQwObSO6qk/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване