11/13/16 05:49
(http://www.klassa.bg/)

THE SUN ПРЕДСКАЗА «НЕИЗБЕЖНАТА ВОЙНА С РУСИЯ», АКО НАТО НЕ ПОСЛУША ТРЪМП

 Войната на НАТО с Русия е неизбежна, ако избраният президент на САЩ Доналд Тръмп се откаже от подкрепата си към страните от блока, пише вестник The Sun, позовавайки се на британски генерали в оставка.
Избранный президент США Дональд Трамп во время выступления в Нью-Йорке. 9 ноября 2016

Авторите на статията базират позицията си на мнението на западни военни.

 

Те считат, че Великобритания и Европа трябва да обърнат внимание върху заплахата от «вероятното руско нахлуване» след като Тръмп постави под съмнение действието на член 5 от договора на НАТО за колективната защита на членовете на алианса. По-рано републиканецът заяви, че всички участници трябва да внасят съразмерен дял от общия военен бюджет на военния блок, в противен случай САЩ не гарантират защитата на никого от възможните заплахи.

 

Както пише изданието, генералите са изразили опасенията си след доклада на британските спецслужби, назоваващи руския танк Т-14 «Армата» най-мощния танк в света.

 

Според думите на бившия главнокомандващ ВВС на Британия сър Майкъл Грейдън, «ако САЩ изоставят НАТО, това ще бъде пълна катастрофа».

 

«Очакваме, че Тръмп е сериозен по този въпрос и няма да забрави за проблема с Европа. Ако европейците не се поправят, бъдещето на НАТО предизвиква голямо безпокойство», — счита Грейдън.

 

Освен това, според мнението на генерала, «ако в Прибалтика се случи ситуация», при която Европа «ще трябва да заеме твърда позиция», то тя няма да може да направи това без подкрепата на САЩ.

Меланья Трамп и ее муж Дональд Трамп во время шоу NBC Today. Архивное фото

Както отбелязва бившият началник на британския генерален щаб Ричард Данат, от Тръмп произлизат «най-различни заплахи», които трябва да се възприемат напълно сериозно. Според него, страната трябва да се замисли за увеличаване на военните разходи. Време е Европа да разбере, че «Тръмп не се шегува», а членовете на НАТО трябва да инвестират повече.

 

«Ако САЩ си тръгнат, НАТО ще престане да съществува, затова ние трябва да измислим нещо друго. А в контекста на Брекзит това е глупост», — цитира изданието Данън.

Заместникът на главния секретар на НАТО в Европа генерал Ричард Ширеф се надява, че думите на Тръмп са били изречени в рамките на предизборната кампания, а всъщност неготово отношение ще бъде много по-премерено. Но ако това не се случи, за НАТО «това ще се превърне в наистина лоши новини».

 

Според ръководителя на отбранителния комитет на британския парламент Джулиан Люис, «Тръмп може да остави Европа в катастрофално слабо състояние».

 

«Ако Тръмп реализира своята заплаха и се отвърне от НАТО, това ще бъде катастрофално за сигурността и за Запада», — цитира изданието думите на Люис.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване