11/13/16 05:25
(http://www.klassa.bg/)

Германия обмисля приватизация на магистралната мрежа

 Министерството на финансите на Германия обмисля продажбата на до 50% дял от магистралите в страната, за да се опита да развие по-ефективно магистралната мрежа, съобщава германското списание Der Spiegel, цитирано от Ройтерс.

Магистралната мрежа в Германия е с обща дължина от около 13 хил. км и е втората най-голяма в света след тази в САЩ, отбелязва информационната агенция. Собствеността й е разделена поравно между федералното правителство и провинциите.

Министърът на финансите Волфганг Шойбле проучва възможностите за продажбата на част от държавния дял, като правителството запази контролния пакет акции.

Не е ясно какви средства би донесла на хазната в Германия една такава сделка. Само от тол таксите за товарни автомобили федералното правителство получава по около 4 млрд. евро годишно.

Министерството смята, че застрахователни компании, пенсионни фондове и други институционални инвеститори, които търсят по-висока доходност заради продължителния период на ниски лихви, биха имали интерес към такава инвестиция.

Членове на парламента на Германия коментират пред Ройтерс, че Шайбле засега е представил само най-общо идеята по време на заседанието на бюджетната комисия миналата седмица.

Идеята за приватизация на магистралната мрежа на Германия не е нова и периодично се изтупва от прахта. Евентуална продажба обаче със сигурност ще почака за след националните избори, които ще се състоят в края на 2017 г.

Министърът на икономиката Зигмар Габриел - лидерът на лявоцентристката Социалдемократическа партия, която споделя властта с партията на канцлера Ангела Меркел, обаче не одобрява идеята. Говорител на Габриел отрече да се подготвя приватизация на пътищата или на операторите на магистралите.

По статията работи: Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване