11/13/16 07:36
(http://radiomilena.com/)

Магнитни бури през следващите две седмици

Магнитни бури ще бушуват в следващите две седмици. Неприятното влияние на геомагнитните полета започва неделя и ще продължи до 23 ноември. Магнитните бури представляват вариации във формата, посоката и силата на геомагнитното поле и са резултат от сблъсъка между него и слънчевата плазма. Феноменът може да предизвика проблеми с мобилните телефони и техниката, тъй като влияе на електрониката и радиоразпръскването, а също така създава индуцирано електричество в далекопроводите. В такива дни най-уязвими са хората, които имат сърдечни проблеми. Магнитната буря представлява бързо и силно изменение в магнитното поле на Земята, възникващо в период на повишена слънчева активност. Подобни промени не протичат без последици за жителите на планетата. Според проучвания състоянието на страдащите от исхемична болест на сърцето се влошава 55% по-често по време на магнитна буря, отколкото в останалите дни. А 25% от пристъпите на стенокардия възникват в края на неблагоприятните дни. При магнитни бури хората с по-чувствителен организъм могат да усетят чувство на тревога, тъга, психическо напрежение, раздразнителност и безсъние.

Трябва да се обърне внимание и на храненето. “Трябва да се консумират определени храни и да се пият достатъчно течности, които да са леко охладени, да не са алкохолни, газирани и горещи. Жаждата не трябва да се утолява с алкохолни питиета, дори под формата на бира”, казват лекарите. Табу са и виното, шампанското, газираните и енергийните напитки.

В дните с магнитни бури мнозина се оплакват от главоболие. Причината за него обаче може да е от различно естество. “Ако хипертониците се оплакват от главоболие, е редно те да измерят кръвното си налягане. Защото при една част от хипертониците по време на по-топли дни и магнитни бури, ако взима редовно медикаментите си, но не приема достатъчно течности, кръвното налягане може да падне”, обяснява д-р Кунева. По думите й в такива ситуации тези пациенти трябва незабавно да потърсят своя личен лекар за корекция на медикаментите, които пият за регулиране на кръвното налягане. “Докато се свържат с лекаря, това, което сами могат да направят, е да пият повече течности, за да компенсират с обем ниското си кръвно”, съветва кардиолог. Ако хипертоникът има главоболие, но кръвното му е високо, той отново трябва да се свърже с джипито си за корекция на терапията или да вземе допълнително лекарство за кръвното налягане. “Ако главоболието не е свързано с ниско или високо кръвно налягане, тогава човек може да вземе някакъв аналгетик, който да ликвидира този симптом”, казва още той,цитира Кросс.

Публикувана на 11/13/16 07:36 http://feedproxy.google.com/~r/Radiomilenacom/~3/gZ1PhqCs_xA/

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване