11/13/16 07:03
(http://www.klassa.bg/)

Недекларираните имоти на украинския президент и негови съпартийци

 

Украинският президент Петро Порошенко и членът на неговия екип от Върховната Рада Игор Кононенко, както и заместник-секретарят на Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна Олег Гладковский се оказа, че са собственици на вили в южна Испания.

Въпросните имоти те не са вписали в данъчните си декларации. За тях стана ясно след журналистическо разследване на програма „Схемы”, Радио „Свобода” и телевизионния канал „UA:Первый”.

Двуетажната къща е с разгъната застроена площ 1254 кв.м. На разположение на президента на Украйна е и басейн, както и 26 декара земя. Имотът се намира в близост до Марбеля. Къщата е купена от фирмата на Порошенко Feruvita SL през 2008 г. Цената е 4 млн. USD. Към момента на сделката Порошенко е оглавявал Съвета за национална безопасност и отбрана на Украйна и е бил в ТОП 20 на най-богатите ора в Украйна в качеството си на съсобственик на корпорацията „Рошен”.

За пръв път става ясно, че президентът на Украйна има луксозна вила в Испания, през тази есен. Тогава „Украинска правда” публикува снимки на имота и на Порошенко, който пазарува в аптека и се качва в бяло Porsche.

От президентската администрация, уточняват, че в качеството си на краен бенифицент, той разполага с имоти в чужбина (фабрики, магазини, складове, офис сгради, къщи). И всичко това под формата на собственост на юридическо лице е записано в неговата данъчна декларация.

 

Подобно на вилата на Порошенко в Испания, и задграничните имоти на неговите съратници Кононенко и Гладковский, са регистрирани на притежаваните от тях фирми.

„Ако служител има фирма, на която са записани недвижими имоти, то той не е задължен да ги декларира”, казва изпълнителният директор на Центъра за противодействие на корупцията Даря Каленюк.

С това твърдение обаче не е съгласен един от авторите на електронното деклариране и главният антикорупционен експерт Дмитрий Котляр: „Ако едно юридическо лице е създадено изключително и само, за да владее недвижими имоти и не осъществява търговска дейност или ако дейността му не е свързана с това недвижимо имущество, то въпросното имущество трябва да бъде записано в данъчната декларация на крайния бенифицент”.

Игор Кононенко разполага с два имота близо до Марбеля. Единият е регистриран като парцел към фирмата Lancashire Big SL, като не е упоменато, че върху имота има къща. От сателитни снимки обаче е видно, че там има постройка, изградена през 80-те години на миналия век. По-късно на същата фирма е регистриран и друг парцел с площ 2569 кв.м. На името на компанията Treck Holdings Coast е купена и къща с външен басейн. Те са разположени на парцел от 768 кв.м.

Олег Гладковский също е купил имот в Испания на името на своята фирма. Къщата с външния басейн са разположени на парцел от 1729 кв.м.





Милена Богданова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване