11/14/16 18:12
(http://www.klassa.bg/)

Борисов пак става обект на проверка за незаконна агитация

 Бойко Борисов отново стана обект на проверка заради незаконна агитация. ЦИК обяви, че ще изгледа записа от гласуването на лидера на ГЕРБ в Банкя заради няколко сигнала срещу него. След вота Борисов коментира, че подкрепеният от БСП Румен Радев не е независим кандидат, защото от едната му страна стои Корнелия Нинова, а от другата - Илияна Йотова. Министър-председателят бе разследван за неправомерна агитация и на кметския вот миналата година. Тогава той първо каза, че е гласувал, "за да продължат видимите резултати, да продължим да правим София каквато изглежда в момента", а по-късно директно спомена, че е подкрепил Йорданка Фандъкова. ЦИК обаче не го глоби, тъй като гласовете в комисията се разделиха по партийни квоти, което не позволи да се събере мнозинство от 2/3. 
60 жалби и сигнала за изборни нарушения постъпиха в ЦИК до 16 вчера. Около 15 са били случаите за незаконна агитация. БСП и ГЕРБ взаимно се засипаха с обвинения в агитация на турски език. В деня за размисъл поддръжници на Радев сигнализираха, че партията на Лютви Местан ДОСТ лепи плакати на турски в полза на Цецка Цачева в Крумовград. А в изборния ден партийната структура на ГЕРБ в Кърджали пусна жалба, в която се твърди, че активисти на ДПС разпространявали листовки на турски за Румен Радев. В тях пишело, че "генералът е натовец и поддръжник на ЕС, че е влязъл в конфликт с Бойко Борисов и партия ГЕРБ, че е приятел на малцинствата и не дели избирателите на българи и турци".
Двете партии взаимно се обвиниха и във физически нападения срещу техни привърженици. От БСП-Русе се оплакаха, че на 11 ноември техен активист бил пребит от човек на ГЕРБ, докато лепял предизборни плакати. Социалистите са подали жалба в местната РИК и в окръжната прокуратура. Ден по-късно ГЕРБ-Видин сигнализира в местната полиция, че техен член е бил бит в заведение в града от поддръжници на БСП, защото "изразил убедеността си в победата на ГЕРБ". 
Под огъня на ГЕРБ попадна и ексдепутатът от БСП Георги Кадиев. От столичната организация на партията твърдят, че той е влизал в секции в район "Младост" и е разпитвал членове на СИК за избирателната активност и хода на изборния процес. И поискаха РИК-София да го накаже с аргумента, че депутатът не попада сред лицата, оправомощени да присъстват в изборните помещения. Самият Кадиев пък се оплака във "Фейсбук", че някой сигнализирал в ЦИК, че подкрепеният от него кандидат за кмет Десислава Иванчева се е застояла прекалено дълго в коридора на училището в "Младост", в което е гласувала. 
ЦИК ще санкционира няколко медии за неразрешено от закона оповестяване на изборни резултати преди 20 ч. Глобени са сайтове "Клуб Z", "Офнюз", "Епицентър", "Блиц", Пик" и "Гласове" и вестник "Стандарт". Наказателното постановление трябва да се издаде от областния управител на София и е на стойност между 2000 и 5000 лв. 
------------БЕЗ ЦЕНЗ
В Хасково бе открит неграмотен член на СИК, съобщи БНТ. Жената от ромския кв. "Република" не можела нито да чете, нито да пише. След като от телевизията сезирали районната комисия, ромката си тръгнала и повече не се върнала в секцията. Шефът на СИК коментирал, че вероятно жената е пратена от някоя партия да прибере хонорар за участие в изборната администрация. 






СНИМКА: БГНЕС
Избраният за президент Румен Радев, подгласничката му Илияна Йотова и лидерът на БСП Корнелия Нинова тържествуват веднага след обявяване на резултатите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване