11/14/16 18:21
(http://www.klassa.bg/)

Владимир Путин очаква нов импулс в българо-руските отношения

 Има значителен потенциал за развитието на руско-българските отношения, написа президентът на Русия Владимир Путин в своето поздравление към новоизбрания български президент Румен Радев.

Путин изрази увереност, че съвместните усилия ще дадат нов импулс на двустранния политически диалог и ще разширят конструктивното сътрудничество в различни области в интерес на „братските народи“ , е записано в съобщение от пресцентъра на Кремъл.

В своята предизборна кампания Радев посочи, че ще работи за премахването на западните санкции срещу Москва. Затова и много световни агенции нарекоха новоизбрания български държавен глава „проруски“.

Кремъл отхвърля поставянето на подобни етикети, коментира по-рано днес говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

"Безусловно, естествено, на нас ни импонират някои изявления /на победителите на изборите в България и Молдова/, които свидетелстват за готовността да работят над нормализацията на отношенията с други страни, в това число и с нашата", заяви прессекретарят на руския президент.

"В Кремъл, естествено, уважават избори и на молдовския, и на българския народ – посочи говорителят на Кремъл. - Ние, безусловно поздравяваме тези кандидати, които постигнаха победа".

По думите на прессекретаря на Путин Русия смята България за важна страна и е работила с нея по-рано по големи проекти, които по-късно бяха отменени. "Надяваме се, че ще се появят нови", подчерта Песков.

Перспективите за възобновяване на "Южен поток" и АЕЦ "Белене" засега са минимални, заяви също така Песков, цитиран от ТАСС. Според това как изглежда сега (сътрудничеството по тези проекти), тези перспективи (за възобновяване на изпълнението на двата проекта) са минимални, допълни пред журналистът говорителят на руския президент.

Изборите в България и Молдова са не просто смяна на властта, това е опит за смяна на модела, смята руският сенатор Алексей Пушков, цитиран от РИА Новости.

"Евроизборът" на България и Молдова им даде само мираж за процъфтяване при предишната бедност. Това не е просто смяна на властта, това е опит за смяна на модела", написа Пушков в Twitter. По думите му поражението на прозападните сили в България и Молдова е и "провал на либералната пропагандна машина, натрапваща фалшиви ценности на тези общества".

Резултатите от изборите в България и Молдова показаха, че евроинтеграцията не е пътят, който е необходим на тези държави, смята Леонид Калашников, депутат от Държавната Дума.

За новоизбрания президент Румен Радев той казва: "Там днес дойде на власт президент, който е ориентиран към промени – поне така заявяваше той в предизборната си реторика – на отношенията с ЕС, който погуби и промишлеността, и селското стопанство на България", каза Калашников.

Посолството на САЩ в София също изпрати своите поздравление към Румен Радев. Очакванията на дипломатите са да работят с него за напредъка на целите, които България и САЩ споделят, включващи  повишаване на просперитета на нашите народи, трансатлантическите връзки и ценности, ангажимента и солидарността в рамките на НАТО, модернизацията на въоръжените сили и сигурността на границите. 

Румен Радев беше поздравен и от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за избирането му на поста президент на България, съобщи в Брюксел говорителят на Комисията Маргаритис Схинас. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване