11/14/16 18:52
(http://www.klassa.bg/)

Имотната мафия продаде апетитни земи за 100 бона

 Докато 59-годишния Левен Емилов от силистренското село Брадвари е в Турция, измамници фалшифицират личната му карта, вадят документи от институциите за имотите му, съставят пълномощно, уж подписано от него, заверяват го при кметски наместник от съседно село и накрая продават наследствените му ниви за 103 хил. лв.  Това показва разследване на в. „24 часа”.

Купувачът е голяма фирма, която изкупува и обработва земеделски земи. И двете страни подават жалби в Икономическа полиция.  Това е само един от случаите на измами при продажба на земеделска земя, който показва, че има добре организирана и безнаказана до момента имотна мафия. Пострадали са стотици собственици и купувачи. От бранша призовават хората да бъдат по-внимателни и да се доверяват само на доказани фирми при такива сделки. 

Схемата е следната. Докато Левен е в Турция – той заминава на 28 август т.г. и се прибира на 15 октомври, на 13 септември в кметството на село Йорданово влизат двама мъже. Йорданово е само на десетина километра от Брадвари, в землището на което са нивите на Емилов.

Кметският наместник на Йорданово Ведат Сали, както и всеки на неговата длъжност, може да заверява пълномощни вместо нотариус. Нотариусите имат достъп до системата на МВР за проверка на валидността на личните документи, но кметовете не, макар че също могат да заверяват пълномощни.

Това е практика от години, създадена за улеснение на възрастни хора, на които им се налага да пътуват до общинския или областния град, където има нотариуси. Двамата мъже, които влизат в кабинета на Ведат Сали са Петър Петров от Монтана и още един, който се представя за Левен Емилов.

Целта е Сали да завери пълномощно на Петров, с което Левен Емилов му дава право да се разпорежда със земите му. Ведат Сали няма как да провери дали упълномощителят е истински или фалшив. Така Петър Петров излиза от кметството в Йорданово с пълномощно. Оттам нататък схемата е много по-лесна. Преди да отидат за заверка на пълномощното организаторите вече са се сдобили със скици на имотите на Левен Емилов от съседната Община Кайнарджа.

Нотариалните актове са извадили от Силистра. Услугата е достъпна за всеки гражданин след плащане на такса и молба по образец. Вече с нужните документи в джоба Петър Петров започва да търси купувач. Свързва се по телефона с голямата компания, за която в региона се знае, че изкупува и обработва земи.

Предлага 3 ниви с общо 80 дка, които са собственост на Левен. Нищо неподозиращите брокери от компанията одобряват земята, договарят се и за цената.

Пълномощникът Петър Петров продава едната нива на 27 септември, само две седмици след като е станал представител на продавача с измама. Сделката е изповядана при нотариус и за пред институциите и за купувача всичко е законно. Два-дни по-късно са продадени и другите 2 ниви.

За сделката реалният собственик на земята научава съвсем случайно. "Прибрах се в на 15 октомври. Няколко дни по-късно ми се обади арендаторът, който обработва земята ми. Той е братовчед на съпругата ми. И пита: "Бате, ти кога продаде нивите? Обадиха ми се от фирмата-купувач, за да уредим плащането на арендата". Отговорих, че не съм ги продавал и никога не съм имал такова намерение.

Свързахме се с купувачите. Оказа се, че са купили имотите ми от пълномощник, някой си Петър Петров. Не го познавам. Сделката е изповядана при нотариус", разказва Левен Емилов. След като научава, че нивите му са продадени отива в полицията и прокуратурата, за да подаде жалба за измама срещу неизвестния мъж, на когото данните стоят в документите по сделката.  Разследването на прокуратура е на етап предварителна проверка.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване