11/15/16 07:38
(http://www.klassa.bg/)

Джипита искат тежки глоби за отказ от ваксини

 Джипита искат тежки санкции за отказ от задължителната имунизация.Редно е да се стегне контролът и Законът за здравето да се изпълнява, като се глобяват хората, които не водят децата си за ваксиниране. Това каза пред „Монитор” доц. Любомир Киров – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.
Той припомни, че според нормативния документ и сега има разписани санкции, но няма глобени за отказ. 20 лева е предвидената глоба за пропусната задължителна имунизация, 50 лева е при повторно неявяване. Към момента обаче в Националната здравноосигурителна каса няма информация да има глобени.
Недопустимо е в ХХI век да бъде излагано на риск цялото обществото, защото тежките заболявания проникват в него точно там, където има пробив в имунизациите, поясни доц. Киров. При интензивното и свободно движение на хора в последните години не е изключено дори да пламне огнище на полиомиелит, допълни той и подчерта, че родителите имат право да взимат решения за децата си, но не и те да са срещу тяхното здраве. В подкрепа на думите си той посочи решение на Хърватския съд от преди година, който издаде осъдителна присъда на семейство, отказало да направи имунизация на децата си. Като пример за безкомпромисно отношение той изтъкна и практиката в САЩ, където имунизациите не са задължителни, но без ваксини срещу основните заболявания децата не могат да бъдат записани в училище, нито младежите в университетите.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване