11/16/16 18:21
(http://www.klassa.bg/)

БУЛ. ВИТОША СЕ ИЗКАЧИ НА 52-РА ПОЗИЦИЯ ПО НАЕМНИ ЦЕНИ В СВЕТА

 ·         За поредна година 5-то авеню в Ню Йорк е най-скъпата търговска улица, показва класацията на cushman & wakefield

·         възстановяващото се потребление и ограниченото предлагане на площи поддържат ръста на наемите в европейски мащаб

Столичният бул. „Витоша“ се изкачва на 52-ра позиция сред най-скъпите търговски улици в света през 2016, показва традиционното годишно проучване Main Streets across the World (Търговските улици по света) на консултантската компания Cushman & Wakefield, чийто стратегически партньор за България и Македония е Forton.

В сравнение с миналогодишната класация на Cushman & Wakefield централният столичен булевард се придвижва с 5 позиции нагоре. За същото време той отбелязва 4.5% ръст на наемите, като за помещение от 100 кв. м актуалната цена е 46/кв. м.

Най-скъпата търговска улица в света за поредна година остава горната част на 5-то Авеню в Ню Йорк с 2422/кв. м среден месечен наем, а в Европа – Шанз Елизе в Париж с 1104/кв. м.

Според доклада на консултантите събитията, които най-силно са повлияли представянето на търговските улици в тазгодишната класация, са Brexit, забавянето на световната икономика, ръстът на туризма, но и терористичните актове в ключови европейски столици. Ключови фактори са и възстановяващото се потребление, както и бързото развитие на електронната търговия в световен план. 

„В България отчетеното от нас покачване на наемите на бул. „Витоша“ през последната година се влияе от два значими тренда – ръстът на потреблението и желанието на търговците да отварят нови локации, срещу които стои ограничено предлагане на подходящи помещения“, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton/Cushman&Wakefield.

Той открои големите модни вериги и търговците в Health&Beauty сегмента сред ключовите наематели на търговски площи в централните софийски райони. Продължава и търсенето на помещения за заведения.

„Търсенето на търговски площи в повечето големи европейски градове остава силно, но за точните обекти на точните локации. В същото време предлагането на такива помещения е ограничено, което поддържа ръста на наемите и разширява обхвата на търсените търговски локации“, обобщи Джъстин Тейлър, мениджър „Търговски площи“ в Cushman&Wakefield за Европа, Близкия Изток и Африка.

Тазгодишното издание на доклада Main Streets across the World е 28-мо поред. Докладът обхваща 462 водещи търговски локации в света, като се базира на данни на консултантската компания и нейните партньори.

End

В България и Македония Forton е лидер с над 10 годишен опит в предоставянето на услуги за бизнес имоти за инвеститори, корпоративни клиенти и банки. Forton е стратегически партньор на глобалната консултантска компания Cushman & Wakefield в двете страни и част от AG Capital, най-голямата българска група от компании за услуги, свързани с недвижими имоти, в която влизат още „Адрес“, BLD, Unique Estates. Forton предлага решения от начало до край за проекти за офис, търговски и логистични центрове, хотели, курорти, жилищни комплекси, специализирани имоти и проекти. Експертите й могат да помогнат с инвестиционно планиране и консултиране, отдаване под наем и наемане на офис, търговски или индустриални площи, продажби и придобивания, бизнес консултиране, оценки на имоти и управление на активи. Като регулирана от Royal Institution of Chartered Surveyors компания Forton работи по най-високите международни стандарти за услуги, свързани с недвижими имоти. Партньорството с Cushman & Wakefield позволява на компанията да служи като двупосочна връзка между българската и глобалната икономика.

Cushman & Wakefield е най-голямата в света неборсова компания за услуги, свързани с бизнес имоти. Тя консултира и представлява клиенти във всички аспекти на ползването и инвестициите в имоти и се е установила на ключови позиции в основните пазари по света, както показва и честото й участие в много от най-значителните договори за наем на имоти, продажби и мандати за управление. Създадена през 1917 г., тя има офиси в 60 страни и повече от 43 хиляди служители. Предлага пълния спектър от услуги за всички видове имоти, включително отдаване и наемане, продажби и придобивания, дългово и структурирано финансиране, корпоративно финансиране и инвестиционно банкиране, корпоративни услуги, управление на имоти, управление и поддръжка на сгради и съоръжения, проект мениджмънт, консултиране и оценки. Фирмата управлява активи на стойност над $4.3 милиарда долара в цял свят. Разпознат лидер в национални и глобални проучвания, компанията публикува пазарната си информация и изследвания в интернет на адрес www.cushmanwakefield.com/knowledge.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване