11/17/16 04:42
(http://www.klassa.bg/)

До дни представят модела за либерализация на енергийния пазар

 

Другата седмица правим първа проверка в Русия на оборудването за „Белене”

До дни ще бъде представен моделът за лиребаризация на енергийния пазара в България. Това съобщи след заседанието на парламентарната комисия по енергетика в сряда министърът в оставка Теменужка Петкова.

По думите й вече са готови финансовият модел, както и схемата за компенсиране на дефицита в електроенергийната система. Тя отказа да даде подробности и уточни, че това ще бъде направено от представителите на Световната банка, които вече са у нас.

На въпрос за плащането на оборудването за „Белене” тя обясни, че съвсем скоро, най-вероятно през другата седмица, ще започнат посещенията на наши експерти в руските заводи производители, които да проверят какво е произведено. „В състава на групата за инспекция ще има специалисти от АЕЦ „Колзлодуй” и други експерти”, обясни Петкова. „Водят се разговори за участие и на експерти от „Евратом”, добави тя и уточни, че инспекцията на произведеното оборудване ще са няколко, а не само една.

Относно плащането на оборудването, което по споразумението с „Атомстройекспорт” ще е без лихва до 15 декември, Петкова също изрази надежда то да се направи от служебното правителство, за да не влиза хазната в излишни разходи.

По въпроса за чаканата нотификация от Брюксел за заема, отпуснат на НЕК за да се издължи на руснаците, Петкова обясни, че правителството вече е изпратило отговори на част от въпросите, зададени от Еврокомисията.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване