11/17/16 04:48
(http://www.klassa.bg/)

Учени се жалват от дискриминация за ниските си заплати

 Учените ще подадат жалба по признак дискриминация при упражняване на правото на труд в ресорната комисия, заради унизително ниските заплати, които получават. Около това решение се обединиха изследователи от БАН и Селскостопанската академия, които вчера проведоха първото си публично Общо събрание (ОС) на площад Княз Александър Първи. По същия проблем те са готови са сезират и националния омбудсман както и да направят консултация възможно ли е да предприемат юридически мерки във Висшия административен съд срещу приемането на бюджета за 2017 година за частта му в БАН в този му вид.
Ако на национално ниво те не получат решение на проблемите си, те планират да сезират европейския комисар по наука за систематични нарушения на националната програма за реформи, която е част от националните ангажименти по членството на България в ЕС.
Бившият председател на БАН акад. Иван Юхновски обяви, че трудът на българските учени е най-ниско заплатен в Европа.
Протестирам за унижението за минималната заплата, която получавам като инженер с 30 години трудов стаж в БАН, която е 420 лв., коментира инж. Иванка Димова.
По  44 млн. годишно допълнително трябва да отделя държавата за наука в следващите три години, заяви Здравко Здравчев от КТ „Подкрепа“.
Учените излезнаха на протест със същите искания и на 1 ноември.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване