11/18/16 04:35
(http://www.klassa.bg/)

Русинова: При управлението на ГЕРБ има скок на пенсиите с 36%

 Депутатите приеха на първо четене бюджета за ДОО
 
Депутатите приеха на първо четене в пленарна зала бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2017 г, който бе внесен от Министерски съвет (МС) на 31 октомври тази година. Народните представители приеха със 77 гласа „За“ финансовата рамка за следващата година. 27 народни представители обаче гласуваха с „Против“, а 19 се въздържаха. Бюджетът не бе подкрепен от БСП, ДПС и АБВ.
Социалният министър в оставка Зорница Русинова каза от парламентарната трибуна, че с предложения проект правителството продължава две основни цели и политики – стабилитет на пенсионноосигурителната система и поетапно повишаване размера на пенсиите. „За следващата година, ръстът на социалните плащания нито е замразен, нито някога е бил замразяван, е с 430 млн. лв. повече. Те представляват 34,5% от общите разходи на държавата или 13,3% от БВП”, обясни министър Русинова.
По думите й, ако се сравни управлението на ГЕРБ с „Тройната коалиция”, има 36% ръст на пенсиите, като добави, че 54 на сто от приходите на ДОО са дошли от осигурителни вноски.
Русинова каза още, че за първи път правителството на ГЕРБ е започнало да работи за реформа на ТЕЛК. „Планираните законодателни промени бяха планирани да бъдат внесени в края на тази година“, допълни тя.
Проектобюджетът предвижда по-високи осигуровки за пенсии за 2017 г. Ръстът ще бъде с 1%, което означава, че осигуровката за старини ще бъде 18,8%.
Минималните осигурителни прагове по професии по проект трябва да останат без промяна, с изключение на тези, които се осигуряват на минимална заплата. Заради ръста на най-ниското възнаграждение самоосигуряващите се плащат по-високи вноски – 460 лв. вместо досегашните 420 лв. Максималната сума, върху която могат да се осигуряват работещите остава 2600 лв. Така таванът на пенсиите ще замръзне на сегашните 910 лв.
От 1 юли парите за старини, ако бъде приет бюджетът и на второ четене, ще нараснат с 2,4%. Така най-ниската пенсия ще се достигне 165,25 лв.
И през следващата година фонд „Пенсии“ ще носи най-много разходи. Изплащането на парите за старини през 2017 г. ще струва близо 9 млрд. лв, при заложени общи разходи от 10,3 млрд . лв. Планираните приходи в проектобюджета на на ДОО са в размер на 10,3 млрд. лв. Въпреки ръста на осигуровките, парите в бюджета на държавното обществено осигуряване няма да покрият харчовете. Затова държавата ще дофинансира осигурителната система с 4,3 млрд. лв.
Проектобюджета предвижда и замразяване на обезщетенията на отглеждане на малко дете на 340 лв. и на дневното обезщетение за безработица, което ще остане 7,2 лв. на ден.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване