11/19/16 06:33
(http://www.klassa.bg/)

Удължават концесията на летище София до януари

 Срокът за отдаване на концесията на летище София ще бъде удължена до края на януари. Това съобщи министърът на транспорта в оставка Ивайло Московски. Той поясни, че до това решение се е стигнало след консултации с премиерът Бойко Борисов. Московски коментира, че той не би спрял процедурата, защото тя не е самоцел, за това ще оставят решението дали това да стане на служебен кабинет или други формати. Според него отдаването на концесия е единствения начин за спасяване на БДЖ. Към момента дълговете на железницата са малко под 500 млн. лв. Плановете на правителството предвиждаха определения стопанин на столичния аеропорт да плати първоначална вноска от 640 млн. лв., част от които да се платят задълженията, а друга да се дадат за нови влакове. Според министърът, ако не се вземат парите от концесията, единствения начин де да се вземат от бюджета, с което ще е ощетят други сектори. Но държавата не може да остане без БДЖ, или се цели точно да стане, коментира още той.

Към момента има получени няколко молби за по-дълъг срок на търга. Искове са подадени както от летищни оператори, така и от финансови институции, което дава законен аргумент за удължаване на срока, обясни Московски. Един от инвеститорите е операторът на летище Манчестър.

Относно решението на Брюксел, което трябва да разреши парите от концесията да отидат за железницата министърът обясни, че той е в системата за одобрение е се очаква да се получи до началото на декември.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване