11/22/16 05:51
(http://www.klassa.bg/)

GUARDIAN: КОМИСИЯТА ЗА ИРАК Е СЪЗДАДЕНА, ЗА ДА СЕ ПРИКРИЯТ ВИНОВНИЦИТЕ ЗА АГРЕСИЯТА

 Правителството на премиера Гордън Браун е създало специална комисия за разследване действията на британските власти при подготовката на нахлуването на САЩ и Британия в Ирак, защото се стреми да спаси конкретните чиновници, съпричастни към вземането на решението за началото на операцията и да им помогне да избегнат отговорността, съобщава Guardian, позовавайки се на разсекретени документи на правителството.
Джон Чилкот представляет доклад о расследовании в Ираке. Лондон, 6 июля 2016

«Това доказва, че разследването е поставено пред ограничения още преди началото му,  сложени са ясни рамки върху това, което следствието е имало право да предприеме, тези рамки не са съобщени на обществеността», — заяви правозащитникът Крис Ламб, който иска чрез съд документите да бъдат публикувани.

 

Властите съзнателно са инициирали разследване именно във формата на специална комисия, следва от документите.

В групата дори са били включени чиновници, осведомени за процеса на вземане на решения за операцията в Ирак.

 

Предлаганият от Шотландската национална партия вариант за публично разследване е бил неприемлив за правителството, защото е предлагал регулярни отчети за хода на следствието и обнародване на голям обем от материали.

Президент США Джордж Буш на встрече премьер-министром Великобритании Тони Блэром в Белфасте

Специалната комисия на 6 юли обнародва резултатите от разследването — тя стигна до извода, че британското правителство под ръководството на премиера-лейбърист Тони Блеър е извършило грешка, започвайки нахлуване в Ирак: решението за началото на войната е било прието на основание погрешни разузнавателни данни и изводи, без подкрепа на болшинството членове на Съвета за сигурност към ООН и е довело до тежки последствия, които се усещат и днес.

Петя Паликрушева

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване