11/22/16 05:45
(http://www.klassa.bg/)

Бедността е най-големият проблем на българите

 Иван Стоянов е роден в Ямбол през 1996 година. Завършил е техническа гимназия. В момента е студент в първи курс на Тракийския университет в Стара Загора - филиал гр. Ямбол, специалност "Двигатели с вътрешно горене".
Стоянов е член на БСП и председател на основна партийна организация "Нов път" в Ямбол.
 
"Цинично е хората да са принудени да избират дали да си дават парите за лекарства или за храна. Не бива възрастните хора да могат да си позволяват само едното парче хляб"
 
- Вие сте един от най-младите председатели на  партийна организация в страната. Член сте на БСП от три години. Как решихте, че това е вашата партия?
- Решението да се влея в редиците на БСП е мой личен избор. Това е единствената партия, която се бори за социална справедливост, която дава хоризонт на младите да останат в България, която настоява за достъпно образование и здравеопазване. 
БСП иска да изгради справедливо и хуманно общество. Тя се грижи за бедните, за това майките да отглеждат без притеснение своите деца, а възрастните хора да имат достойни и спокойни старини. 
БСП признава правото на свобода на човека, което последните години бе потъпквано от ГЕРБ. Хората трябва да знаят, че нашата партия не е само за личностно развитие, тя им дава възможност техният глас не само да бъде чут, но и да има значение. 
БСП изразява стремежа на хората към по-добър живот. Няма друга партия, която да съществува вече 125 години, да съхранява в себе си историята и духа на народа ни, въжделенията му към солидарността, свободата и справедливостта.
- Интересуват ли се младите хора у нас от политика или предпочитат да наблюдават отстрани какво се случва?
- Не, за съжаление болшинството от моите връстници не се интересуват от политика. Те са демотивирани и не вярват на институциите. Не вярват и че нещо у нас ще се подобри. Затова напускат страната и емигрират. Ако трябва да бъдем честни, сега възможностите за развитие у нас не са особено големи. 
Смятам обаче, че има и много млади хора, които искат да останат и да се реализират професионално в България, да създадат семейства и да отгледат децата си в родината. Такива са и много мои приятели в Младежкото обединение на  БСП, които не стоят безучастно, а търсят начини да променят политическата система към по-добро. 
За съжаление, не са малко тези, които си мислят, че като не участват в политическия процес, ще накажат политическата класа. Никого няма да накажат освен себе си. Те трябва да разберат, че ако не вземат нещата в свои ръце, ще бъдат жертви, тоест ще бъдат обект, а не субект на политическия процес и оттам на живота си.
В партийната организация, на която съм председател, и която наброява над 30 души, почти една четвърт са млади хора. Те са активни и социално ангажирани, умни, образовани и интелигентни. Вярвам, че БСП е партията, в която имаш шанс да реализираш идеите си, да бъдеш полезен на хората и на обществото, отстоявайки своите възгледи и разбирания. 
- Ген. Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха президентската надпревара. Какви чувства ви вълнуват след победата им?
- Чувствам се прекрасно. Доволен съм и окрилен от постигнатия резултат. Много се трудихме през цялата кампания и сме удовлетворени от добре свършената работа. Наистина си заслужаваха усилията и отделеното време. В моя избирателен район около 80% от хората подкрепиха ген. Румен Радев и Илияна Йотова. Това е знак, че заедно с моите приятели и съпартийци сме направили добра кампания.
Всички активно се включиха в раздаването на банери, листовки и рекламни материали. Членовете на Младежкото обединение в Ямбол направихме шатра, от която агитирахме за ген. Радев и Илияна Йотова. Включихме се активно и в организирането на срещи с тях. И няма нищо по-хубаво да видиш, че си успял и да усетиш удовлетворението от добре свършената работа.
Вярвам, че новоизбраните президент и вицепрезидент ще работят за доброто на България, ще върнат вярата на хората в институцията и ще докажат, че българите не случайно са им дали доверието си. 
Много се впечатлих от думи на ген. Радев по време на предизборната кампания. Той каза, че няма да бъде баща на нацията, но ще е гласът и волята на народа. Аз вярвам, че това ще е така! Вярвам, че той ще спази обещанието си да има активна позиция в области като здравеопазване, образование, социални дейности. Вярвам, че новият президент ще е с воля и характер и ще сплотява нацията около значими цели. 
- За да се занимаваш с политика, трябва да имаш конкретни идеи, които искаш да реализираш. Какви са вашите?
- Управляващите от ГЕРБ ни омайват колко хубаво е всичко, колко километри магистрали са построили, как животът у нас вече е песен. Реалността обаче е друга. Бедността се задълбочава. Много от българите тънат в мизерия. Здравеопазването и образованието стават все по-недостъпни и некачествени. Хората се умориха да се надяват, че може и по-добре. А това може да се случи само с реализирането на социалните политики, които предлага БСП. Не бива хората да са принудени да избират дали да си дават парите за лекарства, ток, сметки или за храна. Не бива възрастните хора да могат да си позволяват само едното парче хляб. Бедността е нашият най-голям проблем и това категорично трябва да се промени.
- Колекционирате български носии от всички етнографски райони на България. Как се запалихте за това?
- Да, това е една от моите страсти. Събирам народни носии от всички краища на България.  Интересът ми към тях се събуди, докато играех народни танци във фолклорния ансамбъл в училище. Едно време хората са боготворили носиите и са вярвали, че в тях е скрита голяма мощ и сили, и че дрехите имат магичната възможност да се сливат с този, който ги носи. Носиите не са били просто дрехи, а белег на човека, който ги носи, неговата визитна картичка. Моделите и багрите на националните ни костюми никак не са случайни. В тях е втъкана ценностната система и вярванията на българите. Във всеки край на страната ни изработването на носиите е специфично и те са отражение на уникалното за него. По знаците по дрехата може да разберете откъде идва тя. Всичко това ме провокира да започна да събирам национални костюми от цялата страна.
- По какъв начин ги показвате? Защото смисълът на всяка колекция е тя да достигне и да се види от повече хора, нали?
- Освен, че съм ги подредил в малък импровизиран "музей" у дома, организирам етнографски изложби в училища и читалища. Издирвам и пресъздавам български народни обичаи,  много харесвам и слушам българска народна музика. Е, разбира се, при всеки удобен случай играя и нашенските хора. Убеден съм, че всеки млад човек трябва да се връща към корените си, да възхвалява и популяризира прекрасния ни фолклор, да обича и се гордее с българското.
- Освен на хобито си, с какво друго се занимавате през свободното си време?
- Обичам да чета, да слушам музика от всички жанрове. Член съм на Градския съвет на Българския антифашистки съюз в Ямбол и на БЧК и участвам активно в дейността на двете организации. Много обичам да карам колело и го правя винаги, когато имам свободно време.
 
 
Част от колекцията от народни носии на Иван Стоянов

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване