11/23/16 04:53
(http://www.klassa.bg/)

ГЕРБ счупиха огледалото

 Десет дни минаха от балотажа на 13 ноември. Страната ни има новоизбран президент. Категоричен резултат за спечелилия кандидат Румен Радев - факт, признат отблизо и далече, от конкуренти и анализатори. Българските граждани, вероятно за първи път в най-новата ни история, показаха с недвусмислена категоричност, че имат здрав рефлекс за разпознаване на качествения, силния и достойния бъдещ президент. Изговориха се и се изписаха много анализи, коментари, имаше и спорове около приключилите президентски избори.

Ние в БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ вече прибрахме празничните възгласи и поздравления от случилото се. Настройката ни за анализ на кампанията обаче ще трябва да бъде принудително съкратена, защото ПП ГЕРБ реши да хвърли държавата във внезапно нова постановка, наречена предсрочни парламентарни избори.
Нужно е изрично да уточним, че активистите от върха на ГЕРБ бяха като ударени от мълния, когато лидерът им еднолично и ултимативно обвърза резултата от президентските избори със съдбата на изпълнителната власт и подаде оставка. Премиерът Борисов предпочете да се държи като Снежанка, счупила огледалото, защото не била най-красивата. Негова работа е да си анализира каква логика има в това да обвързва президентските избори със здравето на правителството му, при това на средата на мандата и на прага за приемане на бюджет 2017. Негова работа е да прикачва кандидатурата на ГЕРБ за президент към успехите по магистралите и санираните блокове. Негова работа е колко ще му вдигнат температурата партньорите в правителството, задето не подкрепили кандидатурата на ГЕРБ на балотажа за президент.
Наша работа в БСП е да не пропуснем няколко важни акцента от финала на президентските избори на 13 ноември. Силно се надявам, че сложихме точка на иманярското ровене "чий кандидат е Румен Радев". Преди това обаче хората трябва да чуят няколко важни неща.
С номинирането на Румен Радев

БСП показа зрялост

на която откровено завидяха останалите партии. Да, кандидатът не бе партиен активист, каквито имена, достойни за висотата на президентския пост, вътре в БСП безспорно е имало. Но с тази номинация показахме, че не търсим да нахраним партийното си его, номинирайки задължително партийни функционери, дори и с висок клас експертност и визия. Показахме и че не експериментираме с "изваждане на магарета" или пошляпване зад врата на кандидатите си за поста на държавен глава, при това с хашлашката самовлюбеност, че "следващия път ще съм АЗ".
Бойко Борисов въртеше плочата, че не сме извадили партиен кандидат, защото не разбира, че партия като БСП е с достатъчно добро самочувствие и ниво на отговорност и затова успя да предложи най-доброто за поста. И да застане зад него партийно. Да, БСП номинира непартиен кандидат, но получи категоричното негово съгласие. Затова и легитимният старт на президентската кампания на Румен Радев се случи не потайно или с усукани закъснения, а навреме. И бе на най-високото ниво като форум на партията ни. Дали бил червен или на БСП й се привиждало партийното оцветяване на Румен Радев - това за нас не е тръпка. Не БСП накара социолози и политолози да си оцветят  онагледяванията на електоралните кадри в национален ефир, ползвайки за Румен Радев червения цвят.
Опитват се да ни подписват рецепти как трябвало БСП бързо да се приземи след еуфорията на победата. Мисля, че някой извън БСП преувеличи еуфоричността ни съзнателно. Направиха го единствено с цел да омаловажат правото ни на победната радост вечерта на 13 ноември. Но и това е вече затворена страница, защото вече сме в следващия дневен ред.
Какъв ще е дневният ред на ГЕРБ е тяхна работа. Проблемът там е, че всичко зависи единствено от едноличната воля на лидера. Толкова еднолична, че зад сянката му удобно се скриха други важни активисти на ГЕРБ. Приклекнаха с идеята да се снишат

докато отмине бурята

над главите им. Визирам например председателя на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, който очевидно не намери за нужно да огласи поне две смислени изречения по темата "защо не си подаде оставката след изборите". Може би защото носенето на отговорност при загуба не е като носенето на родопска носия или стригането в бръснарница по време на предизборна кампания? Нали техният партиен лидер заяви ултимативно как загубата от президентската надпревара влече светкавично оттеглянето на партия ГЕРБ от власт заради недоверието на електората? 
Правителството на ГЕРБ вече работи в режим на оставка. Докога и какво ще прави кабинетът е тяхна работа, на ГЕРБ и партньорите им. Хората имат пълното право да решат как да приемат тази оставка по никое време. Дали като честта на пагона или като дезертьорство насред окопа. Ясно е, че междувременно нито Румяна Бъчварова ще си признае тоталния провал в МВР-реформата и сигурността на границите, нито здравният й колега Петър Москов ще си посипе главата с пепел заради грандиозния скандал с далаверата по ваксините. За образование, отбрана, правосъдие няма време да говорим, толкова са много провалите им.
Дните на кабинета на ГЕРБ и коалиция са преброени. В същите тези преброени дни обаче някой ловко се опитва да мишкува, претарашвайки бордове на държавни фирми. Имаме информация как в такива фирми последните дни се извършва подмяна на членове на бордовете, махат се лица от реформаторите и се заместват с такива от ГЕРБ. Ще бъдем принудени да коментираме и такива рецидиви, когато "новините" ще лъснат от официалните регистри. Питам: Така ли рицарски се тръгва от власт? На такъв въпрос ще трябва да поискаме скоро и отговорите. Засега ще замълчим. Затова нека тази позиция бъде приета като любезно предупреждение.

А след референдума какво?

Когато някой панически бяга от властта, защото е видял, че не го харесват за още и още власт, цялата държава е принудена да мисли за избори. Да, предсрочни парламентарни избори ще има. Кога? Това ще реши президентът. Дотогава никой няма право да парализира държавата с шантажи като този, който ГЕРБ се опита да пробва, с оттегляне на проектобюджета за 2017 г. Да, огромен брой български избиратели участваха в националния референдум на 6 ноември. Предстои в най-оперативен порядък парламентът и обществото да отворят високоекспертен дебат как най-добре, в интерес на обществото и правото на избор на всеки гражданин, да се преформатира избирателната система след волята на гласувалите.
Резултатите от референдума са факт. Този факт обаче страховито е застрашен да бъде удавен в океан от популизъм. Такъв популизъм сковава ГЕРБ, кара по-малките партии да треперят от страховете си, да насъскват през телевизора обикновени хора срещу политическото представителство в парламента.
Всички политически сили, включително и БСП, сме сериозен длъжник по отношение на нормалната просветна кампания, която трябваше да предшества този референдум. Но вече е време да признаем и още нещо: коя социологическа агенция или политически анализатор ще се престраши сега да тества каква част от хората знаят за какво са гласували и какво следва от вота им? 
Само две седмици след референдума дойде ред на предупрежденията колко рискови и непредсказуеми могат да бъдат едни чисто мажоритарни избори. Те мерят ръст по честота с признанията на хора, че не знаят какво значи думата мажоритарен. Ясно е - промяната в изборната система е неотложна, но е изключително важно тя да не се сервира с пожарната кола, обслужвайки популизма, в който сме потопени. Защото опасни сили, били те открито политически, задкулисни или антисистемни, облъчват безотговорно и ненаказуемо

как държавата ще се срути

ако по най-бързия начин вотът от референдума не прекрои избирателната система. Светкавично!
Някога на обществото обещаваха едни 800 дни, след което се потапяме вкупом в благоденствие. Преди това ни внушаваха кой ден е добър за демокрацията. Преди седмица ни заплашваха как ще ни нагънат обратно асфалта и вероятно ще го отнесат в гората (същата гора, от която агитираха с дърва за огрев). Да плашиш народа си или да го къпеш в нелепи обещания е все едно да му казваш, че никога вече няма да е беден, ако си купува редовно лотарийни билетчета на късмета. Но задължително му спестяваш най-страшното - че го пристрастяваш и го оставяш умишлено невеж. Ние в БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ няма как да бъдем от тази страна нито на психозата, нито на хипнозата.
Хората ще ни намерят при разумните дебати с ясните доказателства кой вариант за изборни правила ще е по-добър, така че всички недъзи и порочни изборни механизми да отидат в миналото. Няма да допуснем нито да се отлагат, нито да се пришпорват решенията за изборния механизъм.
Ние в БСП сме на страната на този вариант, през който всички хора да се чувстват мотивирани да избират, но и да бъдат убедени, че никоя изборна центрофуга няма да унищожи вота им. Затова трябва да са повече гражданските общности, политиците, експертите и анализаторите, които да поемат риска да застанат срещу популизма, без значение дали той е евтин, лъскав или всекидневен. Заплахата е обща, а последствията могат да бъдат такива, че чупенето на огледала днес след време да бъде не само приказка.

Когато някой панически бяга от властта, защото е видял, че не го харесват, цялата държава е принудена да мисли за избори
Снимка БГНЕС

Коя социологическа агенция или политически анализатор ще се престраши сега да тества каква част от хората знаят за какво са гласували и какво следва от вота им на 6 ноември

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване