11/23/16 05:27
(http://www.klassa.bg/)

Потребителското доверие в еврозоната достигна най-високо ниво за годината

 Потребителското доверие в еврозоната през ноември се увеличава до най-високото ниво за годината, като надминава прогнозите на икономистите, съобщава Financial Times.

Индексът на Европейската комисия (ЕК), който отразява динамиката на потребителското доверие, се увеличава до -6,1 пункта този месец. Ръстът е с 1,9 пункта и значително надвишава очакванията на икономистите, които прогнозираха увеличение на индекса до -7,8 пункта.

Данните потвърждават, че потреблението в еврозоната е основен двигател на икономическото възстановяване. Подкрепено от по-ниската инфлация, потреблението преодолява неблагоприятните странични ефекти от вота за Brexit и избора на Доналд Тръмп за следващ президент на САЩ.

Икономическият растеж на еврозоната се забави до 0,3% през третото тримесечие на годината и се очаква да остане стабилен през следващите тримесечия, припомня изданието.

На хоризонта обаче се задават все повече политически рискове пред икономиката – предстоящият референдум в Италия и изборите в Австрия, Холандия, Франция и Германия през 2017 г.

На фона на ниската инфлация Европейската централна банка е настроена да продължи своята програма за изкупуване на активи в подкрепа на растежа и цените в еврозоната и след март 2017 г. Въпреки това обаче някои анализатори очакват забавяне на ръста на потреблението догодина. 

По статията работи: Миглена Иванова

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване