11/23/16 05:54
(http://www.klassa.bg/)

Турция: една безсрамна идея

 Наскоро в турския парламент бе внесен проектозакон, който декриминализира сексуалните посегателства срещу непълнолетни, в случай че те са били извършени "без насилие, заплахи и каквато и да било форма на принуда" и при условие че извършителят се е оженил за жертвата си. Тази поправка в Наказателния кодекс трябваше да бъде гласувана днес.

След масирана международна критика обаче управляващата в Турция "Партия на справедливостта и развитието" се видя принудена да изтегли оспорваната поправка в Наказателния кодекс. Тя бе върната за преразглеждане от съответната комисия, както стана ясно от думите на министър-председателя Бинали Йълдъръм. Той допълни, че поправката в закона ще бъде разгледана в парламента заедно с опозицията и други обществени групи.

Според правителството, поправката в закона трябвало да разреши правните проблеми с детските бракове. Министърът на правосъдието Бекир Боздаг заяви, че в Турция браковете с непълнолетни "за съжаление са реалност". "Когато от брака се роди дете и лекарят информира прокуратурата, съпругът попада задълго в затвора", обясни още Боздаг и добави, че така семейството изпадало в затруднения.

Поправката в Наказателния кодекс, която днес бе върната за преразглеждане, предизвика масови протести. 730.000 души подписаха онлайн-петиция срещу нея, а хиляди излязоха през уикенда на протест.

Минималната възраст за сключване на брак в Турция е 18 години. Със съгласието на родителите брак може да бъде сключен и от 17-годишни. В специални случаи се разрешават и бракосъчетания на 16-годишна възраст - но само със съдебно решение. Много често обаче в Турция се сключват и бракове с момичета под тази възраст. Особено в източната част на страната.

(кц, дпа, афп, дв, фац)

***

Вижте и нашето видео:

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване