11/24/16 05:18
(http://www.klassa.bg/)

До 10 г. затвор заплашват Николай Ненчев

 Лишаване от свобода от 3 до 10 г. и забрана за заемане на определени държави и обществени длъжности заплашват военният министър в оставка Николай Ненчев. Вчера станаха ясни официалните мотиви на Софийската градска прокуратура, която го привлече като обвиняем в престъпление по служба. Според държавното обвинение от действията на министъра са настъпили значителни вредни последици за Българската армия, а случаят е особено тежък - престъпление по чл. 282, ал.3, във вр. с ал.2, във вр. с ал.1 от НК.

От обвинителния акт става ясно, че Ненчев е скрил в служебната каса два договора на ведомството с АО "РСК МИГ" за ремонт на двигатели на военните ни изтребители. Вместо да бъдат приведени в изпълнение, договорите са били оставени в сейфа и са оставени без изпълнение. Според прокуратурата това е довело до значителни вредни последици за Българската армия.
Договорите с руснаците са подписани още през април. Било е предвидено да се удължи ресурсът на 2 двигателя РД-33 с по 50 часа и да се ремонтират два, както и кутия за самолетен агрегат. Поръчката е за 7 388 666 лв. Ненчев наредил на заместничката си Десислава Йосифова да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им. От май до септември всичко е "замразено". 
Прокуратурата е категорична, че заради това бездействие има значителни вредни последствия за армията. Нальотът на пилотите ни е спаднал на 33 ч. за година, при натовски стандарт от 180 или минимум 80 ч. Това би могло да доведе до тежки летателни инциденти, отбелязва се в обвинителния акт. Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по "Аър полисинг" и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ-29, допълва прокуратурата.
Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, заяви, че намаленият нальот на летците е довел ВВС до колапс. Тя добави, че заради действията на министъра е имало реална опасност за Българската армия. През 2015 г. Ненчев не е осигурил авиационна безопасност и летателна годност на военновъздушните сили на страната ни, категорични са от държавното обвинение.
Спрямо министър Ненчев е взета мярка за неотклонение "Подписка".


 Дават почти 55 млн. лв. за ремонт на МиГ-овете

Правителството в оставка отпусна почти 55 млн. лв за изпълнение на проекта за осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29. Това е вторият транш от парите, след като в началото на месеца, непосредствено преди президентските избори, кабинетът одобри 15,4 млн. лева. Целта на инвестицията е да се осигурят нужните условия на Военновъздушните сили да гарантират въздушния суверенитет, в рамките на НАТО и на общата политика на Европейския съюз.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване